GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tračak nade: Rast broja osiguranika pri HZMO-u u svibnju

Tračak nade: Rast broja osiguranika pri HZMO-u u svibnju
OSIGURANICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2020 / 09:58
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HZMO-a u svibnju je (nakon dva mjeseca pada) zabilježen rast broja osiguranika na mjesečnoj razini dok je na godišnjoj razini nastavljen negativan trend kretanja. Broj osiguranika na kraju svibnja popeo se na 1.523.653 osoba (3.063 osoba ili 0,2% više nego u travnju).

Tako je broj zaposlenih u kategoriji Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (koja sudjeluje s udjelom od 6,7% u ukupnom broju osiguranika) zabilježio najveći rast na mjesečnoj razini od 4,2%. Razlog tome je oporavak od ožujka kada je ista kategorija zabilježila snažan pad od 6,4%. S druge strane, od djelatnosti koje su zabilježile značajniji pad na mjesečnoj razini, kategorija Javna uprava i obrana ostvarila je pad od 0,5% (s udjelom od 7,9%). Od ostalih kategorija koje su u posljednjih 12 mjeseci u prosjeku sudjelovale s najvećim udjelom osiguranika u ukupnom broju osiguranika, Prerađivačka industrija (15,7%) je zabilježila mjesečni pad od 0,2% dok je Trgovina na veliko i malo (15,5%) zabilježila rast od 0,2%.

Kao što je spomenuto, broj osiguranika na godišnjoj razini nastavio je drugi mjesec zaredom negativan niz, prvi puta nakon 2015. U odnosu na isti mjesec godine ranije, broj osiguranika manji je za 54.334 osobe ili 3,4%. Među djelatnostima koje su zabilježile najveće negativne promjene je prije svega kategorija Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane koja je zabilježila negativnu godišnju stopu rasta od čak 25,6%. Iako sa manjim udjelom u ukupnom broju osiguranika (0,1%), slijedi kategorija Djelatnosti kućanstava s godišnjim padom od 13,5%. Od ostalih kategorija koje sudjeluju s visokim udjelima, godišnji pad također su zabilježile Prerađivačka industrija (-3,2%), Trgovina na veliko i na malo (-3,1%) te Javna uprava i obrana (-2,9%).

Blagi oporavak broja osiguranika na mjesečnoj razini odraz je povoljnog epidemiološkog okruženja uz gotovo potpuno popuštanje uvedenih mjera za suzbijanje pandemije početkom svibnja. Nakon najavljenih dodatnih mjera za očuvanje radnih mjesta za lipanj, očekujemo kako će se djelomično ukidanje dosadašnjih potpora krajem svibnja ipak negativno odraziti na hrvatsko tržište rada. Nastavak stagnacije poslovnih aktivnosti u određenim sektorima stvorit će dodatni pritisak na pad broja osiguranika tijekom nadolazećih mjeseci, a dosadašnja sezonalna kretanja tržišta rada svakako će manje doći do izražaja nego proteklih godina što će potvrditi i brojevi osiguranika pri HZMO-u.

Međutim, očekivanja da središnji dio turističke sezone nije u potpunosti izgubljen ipak ukazuju na potencijalno ublažavanje pada broja osiguranika.

Tagovi: osiguranici pri HZMO, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, tržište rada, hrvatsko tržište rada, hrvatski turizam, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
SRBIJA-KINA
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
BEOGRAD - Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Xi Jinpinga, počela je ceremonija potpisivanja zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata. Potpisano je ukupno 28 ugovora, memoranduma, sporazuma...
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
SLABO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
BERLIN - Njemački izvoz porastao je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, iako prvo tromjesečje u cjelini pokazuje negativne brojke, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku.
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE