GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Pokrećemo najveće ulaganje u povijesti Zagreba

Tomašević: Pokrećemo najveće ulaganje u povijesti Zagreba
INFRASTRUKTURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2024 / 12:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovnoj press konferenciji najavio je novo ulaganje u gradsku infrastrukturu, za koje kaže da je najveći projekt u Hrvatskoj.

Glavna tema na redovnoj konferenciji gradskih vlasti je Projekt Zagreb poduzeća Vodoopskrba i odvodnja. Radi se, kaže Tomašević, o najvećem projektu u povijesti grada te najvećem projektu koji je 25. ožujka prijavljen za sufinanciranje iz fondova Europske unije, prenosi Večernji list.

Desetljećima se nije ulagalo u vodovodnu mrežu u Zagrebu, zbog čega su sve veći gubici u vodnom sustavu i Grad je tu išao unazad, ocjenjuje Tomašević pa podsjeća da je 2007. Zagrebački holding emitirao 300 milijuna eura obveznica na Londonskoj burzi i pritom su se obvezali da će većinu investirati u vodnu mrežu, no na kraju je samo nekoliko posto od tog iznosa zaista završilo u njoj, a ostalo je potrošeno.

- Ovo je toliko veliki projekt da ima čak 27 građevinskih dozvola, a uvjet za financiranje bilo je 80 posto riješenih građevinskih dozvola i imovinsko-pravnih odnosa - imamo 1662 čestice, odnosno parcele koje smo riješili skoro sve, jedino su ostale još dvije, tri, a imamo i 25 građevinskih dozvola. Ovo je najveći projekt u Hrvatskoj i sve ovo govorim jer svi ti pokazatelji rangiraju nas na listi drugih projekata među drugim gradovima', istaknuo je Tomašević i dodao da će on koštati više od 320 milijuna eura, a usporedio je to s cijenom četiri žičare.

Naveo je kako očekuje da će većina sredstava doći iz EU-a pa da se zbog toga neće morati dizati cijene vode. Rekao je i da je Zagreb jedan od rijetkih gradova koji sufinancira vodu te da u njemu postoje cijevi stare čak 140 godina. Projekt bi trebao krenuti u realizaciju sljedeće godine, a sav novac trebao bi se potrošiti do 2029. godine, dakle u pet godina.

- Glavne koristi projekta su proširenje mreže vodovoda, to nije velik broj kućanstava, no to su teško dostupne kuće kao one u Kašini, na istoku grada, u Sesvetama. To je skupo i zahtjevno i zato su to zadnja kućanstva u Gradu Zagrebu bez vodovoda. No tu govorimo i o Novom Zagrebu, točnije Brezovici, gdje je jako mala gustoća naseljenosti', rekao je pa nastavio da je u planu i treći stupanj izgradnje pročistača voda.

Projekt obuhvaća i gradnju kanalizacije te njezinu obnovu na području cijeloga grada. A jedan od razloga raskida ugovora za koncesiju na pročistaču voda je i treći stupanj pročišćavanja, koji je obaveza Hrvatske prema Europskoj uniji, što je bio uvjet za financiranje ovog projekta europskim novcem.

- Radi se o investiciji od čak 94 milijuna eura. Da nismo raskinuli koncesijski ugovor, taj iznos snosili bi građani Zagreba, a ne EU, i to je bio jedan od glavnih razloga. To će se graditi u Resniku pored postojećeg pročistača', zaključio je Tomašević.

Tagovi: tomašević, vodovod, zagreb, obveznice
PROČITAJ I OVO
Srbija produžuje aranžman s MMF-om
ARANŽMAN
Srbija produžuje aranžman s MMF-om
BEOGRAD - Ministar finanasija Siniša Mali najavio je da će sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji ističe krajem godine, biti produžen na najmanje dve godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE