GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tabaković: Inflacija na kraju godine oko 8%

Tabaković: Inflacija na kraju godine oko 8%
NBS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2023 / 16:44
Autor: SEEbiz / BETA
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je danas da očekuje da inflacija u Srbiji na kraju godine iznosi osam odsto jer je na opadajućoj putanji u odnosu na mart kada je dostigla vrhunac.

Ona je, na prezentaciji Izveštaja NBS o inflaciji za avgust, rekla da je međugodišnja inflacija na opadajućoj putanji i da je u julu iznosila 12,5 odsto, što je za 3,7 procentnih poena niže u odnosu na mart.

I bazna inflacija je, prema njenim rečima, snižena sa 11,3 odsto u martu na 9,4 odsto u julu, što se duguje, ne samo padu svetskih cena energenata i hrane, već i preduzetim merama monetarne politike NBS.
"Očekujemo da se međugodišnja inflacija narednih meseci smanjuje, svakog meseca za oko jedan procentni poen i da se krajem godina završi na oko osam odsto", rekla je Tabaković.

Istakla je da se očekuje da se inflacija vrati u granice cilja u drugom tromesečju 2024, što je nešto ranije nego što je planirano zbog dodatnog zaoštravanja monetarnih uslova u junu i julu.

Domaća privreda je, kako je rekla, ubrzala rast u drugom tromesečju na 1,7 odsto međugodišnje, zahvaljujući oporavku građevinarstva i postepenog slabljenja efekata visokih troškova proizvodnje i rešavanja zastoja u globalnim lancima snabdevanja.

Tabaković je rekla da se u Srbiji očekuje ubrzan privredni rast na nivou godine od dva do tri odsto, s tim da NBS ocenjuje da će biti bliža donjoj granici projekcije.

Razlog opreznosti su, prema rečima Tabaković, "lošije proizvodne performanse" najvećih trgovinskih partnera Srbije, naročito Nemačke.

Tagovi: Jorgovanka Tabaković, Narodna banka Srbije, inflacija, inflacija u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
TRŽIŠTE RADA
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
ZAGREB - Nedostatak kvalificirane radne snage najveći je ograničavajući čimbenik proizvodnje u Hrvatskoj, a to će se nastaviti i idućih godina - analiza je HNB-a predstavljena u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
SKOK
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
PEKING - Kineska carinska agencija objavila je u četvrtak podatke koji pokazuju da je izvoz porastao u skladu s očekivanjima u travnju, dok je uvoz porastao iznad predviđanja.
SAD: Zalihe u veleprodaji pale u ožujku
VELEPRODAJA
SAD: Zalihe u veleprodaji pale u ožujku
WASHINGTON - Zalihe u veleprodaji u SAD-u u ožujku su u odnosu na veljaču pale za 0,4 posto, na 894,7 milijardi dolara, što je također 2,3 posto manje nego u ožujku prošle godine, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
SRBIJA-KINA
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
BEOGRAD - Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Xi Jinpinga, počela je ceremonija potpisivanja zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata. Potpisano je ukupno 28 ugovora, memoranduma, sporazuma...
China’s imports jump 8.4% in April, exceeding expectations as purchases from the U.S. grow
TRADE
China’s imports jump 8.4% in April, exceeding expectations as purchases from the U.S. grow
BEIJING - China’s customs agency released data Thursday that showed exports rose in-line with expectations in April, while imports surged ahead of forecasts.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE