GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tabaković: Inflacija na kraju godine oko 8%

Tabaković: Inflacija na kraju godine oko 8%
NBS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2023 / 16:44
Autor: SEEbiz / BETA
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je danas da očekuje da inflacija u Srbiji na kraju godine iznosi osam odsto jer je na opadajućoj putanji u odnosu na mart kada je dostigla vrhunac.

Ona je, na prezentaciji Izveštaja NBS o inflaciji za avgust, rekla da je međugodišnja inflacija na opadajućoj putanji i da je u julu iznosila 12,5 odsto, što je za 3,7 procentnih poena niže u odnosu na mart.

I bazna inflacija je, prema njenim rečima, snižena sa 11,3 odsto u martu na 9,4 odsto u julu, što se duguje, ne samo padu svetskih cena energenata i hrane, već i preduzetim merama monetarne politike NBS.
"Očekujemo da se međugodišnja inflacija narednih meseci smanjuje, svakog meseca za oko jedan procentni poen i da se krajem godina završi na oko osam odsto", rekla je Tabaković.

Istakla je da se očekuje da se inflacija vrati u granice cilja u drugom tromesečju 2024, što je nešto ranije nego što je planirano zbog dodatnog zaoštravanja monetarnih uslova u junu i julu.

Domaća privreda je, kako je rekla, ubrzala rast u drugom tromesečju na 1,7 odsto međugodišnje, zahvaljujući oporavku građevinarstva i postepenog slabljenja efekata visokih troškova proizvodnje i rešavanja zastoja u globalnim lancima snabdevanja.

Tabaković je rekla da se u Srbiji očekuje ubrzan privredni rast na nivou godine od dva do tri odsto, s tim da NBS ocenjuje da će biti bliža donjoj granici projekcije.

Razlog opreznosti su, prema rečima Tabaković, "lošije proizvodne performanse" najvećih trgovinskih partnera Srbije, naročito Nemačke.

Tagovi: Jorgovanka Tabaković, Narodna banka Srbije, inflacija, inflacija u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE