GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tabaković: 70% inflacije u Srbiji potiče od hrane i energenata, usporavanje od jula

Tabaković: 70% inflacije u Srbiji potiče od hrane i energenata, usporavanje od jula
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2022 / 17:45
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakla je da čak 70 odsto ukupne inflacije u martu kod nas potiče od cena hrane i energenata, a da se usporavanje inflacije očekuje od polovine godine.

U autorskom tekstu za „Srpski telegraf“ ona je navela da se u Srbiji kao i u drugim zemljama od avgusta prošle godine beleži rast inflacije.

„Ključan razlog zbog kog se inflacija nalazi na tom nivou jesu cene energenata, kao i cene hrane. One su u celom svetu na visokom nivou i zato je kod nas u velikoj meri reč o uvezenoj inflaciji“, ocenila je ona.

Dodala je da se prema trenutnim projekcijama NBS očekuje da će se do kraja drugog tromesečja međugodišnja inflacija kretati oko trenutnog nivoa da bi u drugom delu godine počela da opada.

„Na usporavanje inflacije trebalo bi da utiče smanjenje cena hrane. Tu očekujemo uticaj nove poljoprivredne sezone koja bi, pored cena neprerađene hrane (voća, povrća i mesa), trebalo da dovede i do smanjenja cena kukuruza, pšenice, suncokreta i soje, koji su važni ulazni troškovi u proizvodnji prerađene hrane“, navela je ona.

Tabaković je dodala da NBS ima čime da održi relativnu stabilnost deviznog kursa koja je najznačajnija, kao sidro koje održava i nisku inflaciju, odnosno onaj njen deo na koji NBS može da utiče.

„Već gotovo deceniju za nas ta stabilnost nema alternativu. O tome svedoči činjenica da su i tokom prethodne duže od dve godine promene kursa dinara u odnosu na evro na drugoj decimali. Upravo ta stabilnost nam daje osnov da ohrabrimo naše građane da i u kriznim vremenima ostanu odmereni i uzdrže se od impulsivne potrošnje i ishitrenih odluka – kao što je i konverzija dinarske štednje u strane valute“, poručila je ona.

Guvernerka je istakla da su jedan od važnih faktora stabilnosti na deviznom tržištu i visoke devizne rezerve.

Navela je da je uprkos pandemiji i sukobima u Ukrajini, što je izazvalo povećan uvoz nafte i gasa kada je NBS prodavala devize, centralna banka u periodu od pet godina i dalje neto kupac deviza u iznosu od preko dve milijarde evra.

„Podaci govore da smo održali stabilnost u periodu svih kriza, a nije ih bilo malo, uključujući i ovaj period do sada nezapamćenih pritisaka na domaćem deviznom tržištu. Prekomerna tražnja i u menjačnicama i u prodavnicama i na benzinskim stanicama stvara nepotrebne pritiske i ne ide u prilog nikome“, poručila je guvernerka.

Ona ističe i da je pokazano da nema potrebe za strahom, jer su država i ljudi koji je vode pokazali da zaista čine sve da građani Srbije krizu najmanje osete.

Tagovi: Jorgovanka Tabaković, inflacija u Srbiji, inflacija, Narodna banka Srbije, hrana, energenti
PROČITAJ I OVO
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
PREDVIĐANJA
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
WASHINGTON - Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predviđa se da će Kina biti svjetski gospodarski prvak u sljedećih pet godina, s rastom većim od svih zemalja Grupe sedam (G7) zajedno, izvijestila je China Media Group (CMG), pozivajući se na Bloomberg.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE