GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka: Neodrživa razina duga u brojnim državama

Svjetska banka: Neodrživa razina duga u brojnim državama
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 13:49
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - David Malpass, predsjednik Svjetske banke, primijetio je da se sve više zemalja širom svijeta suočava s velikim problemima zaduživanja.

Prvi čovjek Svjetske banke smatra da bi to pitanje trebalo riješiti što prije. Pozvao je na restrukturiranje duga i fokus na ulaganje u gospodarstvo za vrijeme nakon završetka pandemije.

Kao što je Malpass rekao, svjetska ekonomija našla se u teškoj situaciji. Opisao je razinu duga u mnogim zemljama kao neodrživu, a situacija se s vremenom samo pogoršava.

“S obzirom na to da su kratkoročne i dugoročne kamatne stope znatno pale, moramo pronaći načine za prilagodbu tereta duga. Moramo raditi na tome da što više smanjimo teret duga za ljude u siromašnijim zemljama ”, rekao je Malpass.

Malpass je istaknuo da se u trenutnoj situaciji rizik od povećanja zadanih vrijednosti značajno povećao, dok se povećava i stopa siromaštva stanovništva u zemljama u razvoju. Svjetska banka, čiji je cilj također povećati prosječne dohotke u zemljama širom svijeta, zbog trenutne situacije ne može slijediti taj cilj.

Malpass dodaje da je problem uglavnom u postojećim mehanizmima koji uzrokuju nakupljanje imovine kod onih koji je već imaju, dok se premalo radi na njenoj ravnomjernijoj raspodjeli među ljudima. Istaknuo je važnost usredotočenosti na pomoć malim poduzećima koja su odgovorna za mnoge inovacije. Naime, države su previše usredotočene na financiranje velikih tvrtki, dok su male tvrtke u ovoj situaciji u nemilosti i prolaze kroz vrlo teško razdoblje.

Malpass je zaključio da će trebati proći godine prije nego što ljudi koji su trenutno na dnu ljestvice dohotka mogu uočiti poboljšanje svoje financijske situacije.

Tagovi: Svjetska banka, David Malpass, zaduženost
PROČITAJ I OVO
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
INFLACIJA
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
ZAGREB - Potrošačke cijene u travnju u Hrvatskoj su porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak, što je najviša stopa inflacije još od kolovoza 2018. godine.
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
STROJEVI
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
BERLIN - Njemački proizvođači strojeva očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavila je udruga VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta.
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE