GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka: Istočnoj Aziji i Pacifiku prijeti recesija

Svjetska banka: Istočnoj Aziji i Pacifiku prijeti recesija
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 11:57
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Zemlje istočne Azije i Pacifika suočene su s recesijom budući da su aktivnosti njihovih gospodarstava gotovo stale zbog pandemije koronavirusa, objavila je u utorak Svjetska banka.

Čini se da su značajne gospodarske teškoće neizbježne u regiji koja je prije epidemije koronavirusa bilježila stope rasta među najvišima u svijetu, upozorila je Svjetska banka u najnovijem izvješću.

Iako su istočnoazijska gospodarstva u razvoju u 2019. ostvarila rast od procijenjenih 5,8 posto, u ovoj im godini prijeti pad od 2,8 posto ako nepopustljiva pandemija primora zemlje na dugotrajne karantene i ograniči poslovanje kompanija diljem svijeta.

Ako pandemija uskoro popusti i gospodarske aktivnosti u kratkom roku iznova krenu, ta bi gospodarstva prema najboljem scenariju mogla ostvariti relativno mlaki rast od 1,3 posto, procjenjuju u Svjetskoj banci.

Rast u Kini kretat će se u rasponu od 0,1 do 2,3 posto, što će teško pogoditi susjedne zemlje, ovisne o trgovini s drugim gospodarstvom svijeta i o kineskim investicijama.

Najranjivije zemlje pritisnute su slabim sustavima kontrole bolesti i njihove prevencije, ističu u Svjetskoj banci.

S recesijom će se suočiti i zemlje snažno oslonjene na trgovinu, turizam i sirovine, upozoravaju.

Malezijsko gospodarstvo moglo bi potonuti za 4,6 posto, tajlandsko snažnih pet posto a indonezijsko 3,5 posto, predviđa Svjetska banka.

U Kambodži, Mjanmaru i Vijetnamu, slabije razvijenim gospodarstvima koja su godišnje rasla po stopi od oko sedam posto, gospodarske aktivnosti prema najcrnjem scenariju mogu usporiti na jedan do dva posto.

U Svjetskoj banci strahuju da će se ove godine iz siromaštva u toj regiji izvući gotovo 24 milijuna manje ljudi nego što se ranije predviđalo.

Prema najgorem bi pak scenariju u toj regiji u siromaštvo moglo zapasti dodatnih 11 milijuna ljudi, upozoravaju.

Tagovi: Svjetska banka, recesija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Središnja banka očekuje 4,7-postotni pad japanskog BDP-a i deflaciju
OČEKIVANJA
Središnja banka očekuje 4,7-postotni pad japanskog BDP-a i deflaciju
TOKYO - Japanska središnja banka (BOJ) očekuje da će se japansko gospodarstvo u ovoj financijskoj godini uslijed pandemije smanjiti za 4,7 posto a potrošačke cijene pasti za 0,5 posto.
Vučić: Neće biti smanjenja plata i penzija
OBEĆANJA
Vučić: Neće biti smanjenja plata i penzija
BEOGRAD - Srbija će podneti krizu zbog korone, ne lako, ali lakše nego druge zemlje i neće biti smanjenja plata i penzija u javnom sektoru.
Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ZADUŽENOST
Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ANALIZA - Ukupni javni dug iskazan prema metodologiji ESA 2010 krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio je 298,8 milijardi kuna, što je 74,3 posto BDP-a i 1,1 postotni bod veći udio u BDP-u nego krajem prošle godine, a analitičari kažu da je njegov daljnji rast neizbježan.
Što je Plenković htio reći opoziciji?
VLADA-OPORBA
Što je Plenković htio reći opoziciji?
ZAGREB - - Imali smo dobru, prijateljsku namjeru da sjednemo i razgovaramo u dijalogu o tim temama koje su važne za hrvatsko društvo - kažu u Vladi.
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
UPOZORENJE
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
ZAGREB - Što i kako kani nova Vlada govorio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike u tehničkoj Vladi, a u novoj, kako se nagađa, i ministar gospodarstva te zaštite okoliša i energetike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE