GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedska će ukinuti porez na plastične vrećice

Švedska će ukinuti porez na plastične vrećice
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 09:12
Autor: SEEbiz / STA
STOCLHOLM - Švedska vlada idućeg studenog planira ukinuti porez na plastične vrećice, koji je nakon uvođenja 2020. pridonio padu njihove prodaje u zemlji. Prema Vladinoj ocjeni, uvođenje poreza donijelo je i neke negativne učinke s kojima se ne slažu ekološke organizacije koje su izrazile zabrinutost zbog predloženog ukidanja.

Uvjereni smo da građani mudro koriste plastične vrećice u svakodnevnom životu, stoga nema razloga da se dodatno oporezuju", rekla je ovog tjedna švedska ministrica za klimu Romina Pourmokhtari televiziji SVT, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Vlada je u priopćenju za javnost dodatno objasnila da u pogledu poreza, koji iznosi tri švedske krune (0,25 eura), uočavaju neke negativne učinke, poput visokih administrativnih troškova i povećane potrošnje alternativnih proizvoda poput papirnatih vrećica. Prema njihovim riječima, proizvodnja istih može zahtijevati još veću potrošnju energije i vode.

Ova skandinavska država uvela je porez na plastične vrećice 2020. godine, a podaci švedske Agencije za zaštitu okoliša pokazuju da je to pridonijelo smanjenju prodaje plastičnih vrećica u zemlji. Dok je prosječni građanin kupio 74 takve vrećice godišnje u 2019., taj je broj pao na 17 u 2022., znatno ispod cilja EU-a od 40 kupljenih vrećica po osobi godišnje do 2025.

Vladina odluka dolazi samo tjedan dana nakon što je desno orijentirana vlada, koja je prošlog listopada preuzela vlast uz potporu krajnje desnih Švedskih demokrata, objavila planove za smanjenje poreza na gorivo. Navedene odluke već izazivaju zabrinutost švedske javnosti da nova vlada poduzima korake unatrag na ovom području nakon godina pionirskih švedskih napora u provedbi politike zaštite okoliša i klime.

Kao odgovor na odluku švedske vlade, Agencija za zaštitu okoliša i Agencija za upravljanje morem i vodama upozorile su da bi smanjenje ili ukidanje poreza moglo dovesti do porasta broja plastičnih vrećica u prirodi. Istodobno se povećava rizik da se EU cilj ne postigne na vrijeme. "Porez na plastične vrećice pokazao je da su financijske mjere učinkovit način usmjeravanja potrošačke potrošnje", sažeo je priopćenje agencije za zaštitu okoliša AFP.

Tagovi: Švedska, porez na plastične vrećice, vrećice
PROČITAJ I OVO
HZP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
PROGNOZE
HZP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
ZAGREB - Godišnja stopa harmoniziranog indeksa inflacije potrošačkih cijena, koju je objavio Eurostat, u rujnu bilježi snažan pad na 7,3% s 8,4% u kolovozu, što je ponajviše rezultat snažnog pada cijena usluga te proizvoda u sektoru hrane, pića i duhana. Zabilježeni mjesečni pad od 0,7% je također snažniji u odnosu na naša očekivanja. Hrvatska je tako među tri članice euro područja s najvećim mjesečnim padom cijena.
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
TREND
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o gospodarstvu u Sjedinjenim Državama pao je sa 69,5 posto u kolovozu na 68,1 posto u rujnu, prema podacima Sveučilišta Michigan. Između ostalog, pad sentimenta rezultat je i nepouzdanosti u pogledu daljnjeg financiranja rada agencija federalne vlade.
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u kolovozu ove godine u usporedbi sa srpnjem manji je za 0,1 %, a u usporedbi s kolovozom lani za 2 %, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji porasla peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to nešto brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i u trećem tromjesečju.
Inflacija u rujnu znatno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u rujnu znatno usporila
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u rujnu 6,6 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najniža stopa inflacije od veljače prošle godine, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS)
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE