GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedska će ukinuti porez na plastične vrećice

Švedska će ukinuti porez na plastične vrećice
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 09:12
Autor: SEEbiz / STA
STOCLHOLM - Švedska vlada idućeg studenog planira ukinuti porez na plastične vrećice, koji je nakon uvođenja 2020. pridonio padu njihove prodaje u zemlji. Prema Vladinoj ocjeni, uvođenje poreza donijelo je i neke negativne učinke s kojima se ne slažu ekološke organizacije koje su izrazile zabrinutost zbog predloženog ukidanja.

Uvjereni smo da građani mudro koriste plastične vrećice u svakodnevnom životu, stoga nema razloga da se dodatno oporezuju", rekla je ovog tjedna švedska ministrica za klimu Romina Pourmokhtari televiziji SVT, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Vlada je u priopćenju za javnost dodatno objasnila da u pogledu poreza, koji iznosi tri švedske krune (0,25 eura), uočavaju neke negativne učinke, poput visokih administrativnih troškova i povećane potrošnje alternativnih proizvoda poput papirnatih vrećica. Prema njihovim riječima, proizvodnja istih može zahtijevati još veću potrošnju energije i vode.

Ova skandinavska država uvela je porez na plastične vrećice 2020. godine, a podaci švedske Agencije za zaštitu okoliša pokazuju da je to pridonijelo smanjenju prodaje plastičnih vrećica u zemlji. Dok je prosječni građanin kupio 74 takve vrećice godišnje u 2019., taj je broj pao na 17 u 2022., znatno ispod cilja EU-a od 40 kupljenih vrećica po osobi godišnje do 2025.

Vladina odluka dolazi samo tjedan dana nakon što je desno orijentirana vlada, koja je prošlog listopada preuzela vlast uz potporu krajnje desnih Švedskih demokrata, objavila planove za smanjenje poreza na gorivo. Navedene odluke već izazivaju zabrinutost švedske javnosti da nova vlada poduzima korake unatrag na ovom području nakon godina pionirskih švedskih napora u provedbi politike zaštite okoliša i klime.

Kao odgovor na odluku švedske vlade, Agencija za zaštitu okoliša i Agencija za upravljanje morem i vodama upozorile su da bi smanjenje ili ukidanje poreza moglo dovesti do porasta broja plastičnih vrećica u prirodi. Istodobno se povećava rizik da se EU cilj ne postigne na vrijeme. "Porez na plastične vrećice pokazao je da su financijske mjere učinkovit način usmjeravanja potrošačke potrošnje", sažeo je priopćenje agencije za zaštitu okoliša AFP.

Tagovi: Švedska, porez na plastične vrećice, vrećice
PROČITAJ I OVO
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZADUŽENOST
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u zadržao se i u prvom tromjesečju znatno ispod europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine bilo 1.7 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 2.2 posto više nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na 4.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ZARADE
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u svibnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE