GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedska će ukinuti porez na plastične vrećice

Švedska će ukinuti porez na plastične vrećice
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 09:12
Autor: SEEbiz / STA
STOCLHOLM - Švedska vlada idućeg studenog planira ukinuti porez na plastične vrećice, koji je nakon uvođenja 2020. pridonio padu njihove prodaje u zemlji. Prema Vladinoj ocjeni, uvođenje poreza donijelo je i neke negativne učinke s kojima se ne slažu ekološke organizacije koje su izrazile zabrinutost zbog predloženog ukidanja.

Uvjereni smo da građani mudro koriste plastične vrećice u svakodnevnom životu, stoga nema razloga da se dodatno oporezuju", rekla je ovog tjedna švedska ministrica za klimu Romina Pourmokhtari televiziji SVT, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Vlada je u priopćenju za javnost dodatno objasnila da u pogledu poreza, koji iznosi tri švedske krune (0,25 eura), uočavaju neke negativne učinke, poput visokih administrativnih troškova i povećane potrošnje alternativnih proizvoda poput papirnatih vrećica. Prema njihovim riječima, proizvodnja istih može zahtijevati još veću potrošnju energije i vode.

Ova skandinavska država uvela je porez na plastične vrećice 2020. godine, a podaci švedske Agencije za zaštitu okoliša pokazuju da je to pridonijelo smanjenju prodaje plastičnih vrećica u zemlji. Dok je prosječni građanin kupio 74 takve vrećice godišnje u 2019., taj je broj pao na 17 u 2022., znatno ispod cilja EU-a od 40 kupljenih vrećica po osobi godišnje do 2025.

Vladina odluka dolazi samo tjedan dana nakon što je desno orijentirana vlada, koja je prošlog listopada preuzela vlast uz potporu krajnje desnih Švedskih demokrata, objavila planove za smanjenje poreza na gorivo. Navedene odluke već izazivaju zabrinutost švedske javnosti da nova vlada poduzima korake unatrag na ovom području nakon godina pionirskih švedskih napora u provedbi politike zaštite okoliša i klime.

Kao odgovor na odluku švedske vlade, Agencija za zaštitu okoliša i Agencija za upravljanje morem i vodama upozorile su da bi smanjenje ili ukidanje poreza moglo dovesti do porasta broja plastičnih vrećica u prirodi. Istodobno se povećava rizik da se EU cilj ne postigne na vrijeme. "Porez na plastične vrećice pokazao je da su financijske mjere učinkovit način usmjeravanja potrošačke potrošnje", sažeo je priopćenje agencije za zaštitu okoliša AFP.

Tagovi: Švedska, porez na plastične vrećice, vrećice
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE