GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studija: Njemačka ekonomija pod rizikom zbog ovisnosti od Kine

Studija: Njemačka ekonomija pod rizikom zbog ovisnosti od Kine
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 08:50
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Menadžeri njemačkih firmi decenijama trguju sa Kinom bez mnogo razmišljanja o političkim rizicima. Sve agresivnije pretnje Kine Tajvanu su se to promijenile, navodi konzultantski institut Prognos u studiju koji je predstavio u četvrtak.

Zaokret od Kine u trgovini kakav predviđa novu vladinu strategiju za Kinu, međutim, nije jednostavan, jer nemačka privreda snažno ovisi o uvozu sirovina i komponenti iz te zemlje.

Posebno su osjetljivi sektori informatike, hemije i elektroindustrije, upozorava Prognos u studijima koje je naručilo Udruženje bavarske privrede vbw, preporučujući domaćim preduzećima da potraže druge izvore.

Osnovna za analizu je statistika uvoza u Njemačkoj. Kategorija "sirovine" opisuje sav uvoz koji domaća industrija koristi za proizvodnju, od hemikalije, preko čipova, do dijelova za automobile.

Prema saveznom zavodu za statistiku, nemačka privreda je 2022. oko jedanaest procenata svih sirovina iz uvoza dopremila iz Kine, što tu državu postavlja na prvo mjesto među pojedinačnim izvorima.

U nekim njemačkim vrlo važnim sektorima, međutim, uvoz iz Kine je još važniji nego što brojka od 11 posto u ukupnom uvozu nagoveštava.

Tako je, prema podacima iz izvješća, domaća privreda iz Kine uvezla 19 odsto kemijskih sirovina. "To sa sobom nosi izvjestan rizik zbog mogućih posljedica geoplitičke napetosti", navode autori.

Najizloženiji rizik je sektor informatike, koji čak trećinu uvoznih komponenti i uređaja uvozi iz Kine. Uz to, na drugom mestu je Tajvan sa devet odsto, tako da eventualni sukob preko Tajvanskog tesnaca može ozbiljno da ugrozi proizvodnju u Nemačkoj.

Uvoz iz Kine pokriva 22 posto potreba nemačke elektroindustrije, ali u okviru toga bezmalo dvije petine, 38 posto, akumulatora i baterija stiže iz Kine.

Prognoze zbog izloženosti rastućem riziku domaćim tvrtkama predviđaju diverzifikaciju uvoza birajući manje rizične zemlje i regije svijeta.

Na primjer, kemijske proizvode mogu potražiti u Indiji, pneumatske i plastične proizvode u Tajlandu, građevinski materijal u Sjevernoj Americi, a električnu opremu u Meksiku.

Diverzifikacija lanaca opskrbe je "najbolji način", rekao je šef vbw Bertram Brosart (Brossardt). "Studija ukazuje da brojna druga tržišta mogu pojačati lance opskrbe u skoro svim sektorima."

Tagovi: Njemsčka, ekonomija, kina, kineska ekonomija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE