GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%

Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 13:05
Autor: RBA analize
ANALIZA - U skladu s očekivanjima i padom broja nezaposlenih osoba u ožujku, posljednja objava DZS-a o kretanju registrirane stope nezaposlenosti potvrdila je njen pad na mjesečnoj razini.

Krajem ožujka registrirana stopa nezaposlenosti, uz mjesečni pad od 0,4 postotna boda, spustila se na 9,3%.

Registrirana stopa nezaposlenosti u ožujku prošle godine iznosila je 8,7%, čime je zabilježen rast stope nezaposlenosti od 0,6 postotna bodova na godišnjoj razini. Porast stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je snažnijeg rasta broja nezaposlenih u odnosu na rast broja aktivnog stanovništva. Naime, uz nastavak rasta broja nezaposlenih po stopi od 8,5% u ožujku, broj aktivnog stanovništva zabilježio je godišnju stopu rasta od 0,9%.

Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u u ožujku, ukupan broj zaposlenih zabilježio je pad od 1,9% u odnosu na ožujak prošle godine. Kategorija koja je zabilježila najsnažniji godišnji pad bila je Poslovanje nekretninama s padom od 13,9%. S druge strane, kategorija koja je zabilježila najsnažniji postotni rast tijekom ožujka bila je kategorija Informacije i komunikacije, zabilježivši godišnji rast od 3,5%.

U godini pred nama, očekivani oporavak gospodarske aktivnosti neće u značajnoj mjeri pozitivno utjecati na pokazatelje (ne)zaposlenosti zbog mjera koje je za ublažavanje posljedica pandemije Vlada poduzimala tijekom prošle, a dijelom i u ovoj godini čime su ublažena nepovoljna kretanja na tržištu rada. Stoga se u 2021. očekujemo blagi pad registrirane stope nezaposlenosti ispod 9% dok bi se anketna (ILO) stopa nezaposlenosti mogla spustiti na 7%.

Tagovi: nezaposlenost u Hrvatskoj, nezaposlenost u EU, hrvatsko tržište rada, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE