GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stojić: Protiv Hrvatske bi se 2025. mogla pokrenuti procedura prekomjernog deficita

Stojić: Protiv Hrvatske bi se 2025. mogla pokrenuti procedura prekomjernog deficita
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2024 / 19:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić u Newsroomu je s Ankom Bilić Keserović razgovarao o gospodarskoj situaciji u zemlji.

Stojić tvrdi da su u zadnje dvije godine plaće rasle brže u javnom sektoru, što je posebno slučaj u prošloj godini: “Prošle godine je rast bio čak preko 20%. Ono što slijedi u ovoj godini je daljnji nastavak bržeg rasta plaća u javnom sektoru. Tu vidimo prije svega da je u proračunu za ovu godinu masa plaća planirana na razini povećanja od čak 32%. Po tome je Hrvatska rekorder u Europskoj uniji. Kada bi se nastavilo s povećanjem mase plaća povrh tog broja, onda postoji rizik da se u 2025. protiv Hrvatske pokrene procedura prekomjernog deficita”, kazao je Stojić za N1 televiziji.

“Prema sadašnjim informacijama, na razini europodručja bi plaće trebale rasti oko 6%. Ako uzmete u ozbir da je ciljana inflacija 2%, a produktivnost u Europi raste oko 1%, onda vam je ovih 2+1 što daje 3 daleko ispod 6%. Snažni rast plaća iznad zbroja rasta produktivnosti i ciljane inflacije je inflatoran”, objasnio je Stojić.

Također je upozorio na to da se pored faktora snažnog rasta plaća, na globalnoj sceni javljaju i novi rizici po pitanju napetosti u dobavnim lancima, zbog čega opet može doći do rasta cijena energenata i roba.

Stojić prognozira stopu inflacije od oko 4% ove godine: “To je i dalje iznad prosjeka europodručja, a tako će biti i u narednih nekoliko godina. Cijene usluga su nam oko 30% niže u odnosu na prosjek europodručja i one će sada zbog raznoraznih razloga poput brisanja granica, mobilnosti tržišta rada i turizma ubrzanije konvergirati prema prosjeku. Imat ćemo relativno veći pritisak na rast cijena usluga”, smatra.

“Isto tako smo zemlja koja u nizu sektora ima 2 do 2.5 puta niže nominalne plaće. Vjerojatno kako ćemo ubrzavati rast produktivnosti, imat ćemo i brži rast plaća u budućnosti, a onda će i inflacija biti relativno snažnija zbog relativno bržeg rasta u Hrvatskoj u odnosu na prostor europodručja”, dodao je.

“Očekujemo stopu rasta BDP-a od 2.5%, s tim da vidimo da će ove godine glavni faktor biti domaća potražnja. Ona će čak i nešto ubrzati rast. I u ovoj godini ćemo imati otprilike realni rast plaća oko 6% i po tome smo šampioni na razini Europske unije. 6% lani i 6% u ovoj godini. Rijetko kad smo imali tako uzastopuni realni rast plaća. Imat ćemo i 1.5% do 2% rast zaposlenosti, a vidimo i s krajem prošle godine da je kreditiranje stanovništva i dalje snažno. Nominalno je na kraju godine bilo preko 10%, što ide u prilog kupovnoj moći”, kazao je dodajući: “Sve to pridonosi pozitivnom efektu blagostanja i potiče osobnu potrošnju. Ove godine vidimo i ubrzanje rasta investicija, ali više onih iz javnog sektora.”

Tagovi: stojić, inflacija, plaće, inflacija, usluge
PROČITAJ I OVO
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
PAD
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
ZAGREB - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE