GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija u drugom kvartalu 2022. ostvarila rast BDP-a od 4%

Srbija u drugom kvartalu 2022. ostvarila rast BDP-a od 4%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2022 / 07:38
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Srbija nastavlja da ostvaruje dobre rezultate, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi sa kojom se ceo svet suočava, poručio je danas ministar finansija Siniša Mali.

„Nakon što smo u prvom kvartalu ove godine ostvarili privredni rast od 4,4 odsto BDP-a, imamo rast i u drugom kvartalu“, napisao je Mali na svom Instagram profilu.

Istakao je da je „prema fleš proceni Republickog zavoda za statistiku, Srbija je u drugom kvartalu 2022. godine ostvarila privredni rast od 4 odsto BDP-a“.

Zaključio je da je Srbija daleko od recesije, za razliku od nekih drugih jačcih ekonomija.

Takođe, podsetio je da je javni dug u Srbiji daleko ispod kriterijuma koje predviđa sporazum iz Mastrihta, a da je stopa nezaposlenosti na nivou od pre pandemije i na kraju prvog kvartala iznosila 10,6 odsto.

Zahvaljujuci odgovornom vođenju javnih finansija, čak i u vreme svetske krize, poručuje Mali, Srbija ima dovoljno novca za najavljena dvocifrena povećanja penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade.

Dodao je da se konstantno radi na poboljšanju životnog standarda građana Srbije, kao i na unapređenju privrednog ambijenta i stvaranju još boljih uslova za poslovanje.

„Sa ozbiljnom i odgovornom ekonomskom politikom nastavljamo i u narednom periodu, a naš glavni zadatak ostaje očuvanje mira i stabilnosti i borba za dalji ekonomski napredak“, napisao je Mali.

Tagovi: srpska ekonomija, srpski BDP, Siniša Mali
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP u drugom kvartalu skočio 8,2%
SNAŽAN RAST
Slovenski BDP u drugom kvartalu skočio 8,2%
LJUBLJANA - Obujam bruto domaćeg proizvoda Slovenije u drugom je ovogodišnjem tromjesečju porastao za 8,2 posto na godišnjoj razini. Tome je pridonijela domaća i inozemna potražnja.
Inflacija u Crnoj Gori rekordnih 14,9%
CIJENE
Inflacija u Crnoj Gori rekordnih 14,9%
PODGORICA – Potrošačke cijene u Crnoj Gori su porasle u julu za 14,9 odsto na godišnjem nivou, novi su preliminarni podaci Uprave za statistiku, Monstat.
Rekordni pad realnih plaća u Britaniji
ZARADE
Rekordni pad realnih plaća u Britaniji
LONDON - Realne plaće radnika u Britatniji pale su u tromjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem najsnažnije otkada je ured za statistiku počeo objavljivati podatke.
Mirovine rastu od rujna
NOVO USKLAĐIVANJE
Mirovine rastu od rujna
ZAGREB - U rujnu ove godine mirovine će porasti najmanje 6 posto, odnosno od 150 do 210 kuna za najbrojniju skupinu umirovljenika čija se mirovina kreće između 2500 i 3500 kuna.
Anketa Bloomberga: Rizik od recesije u eurozoni najviši od studenog 2020.
RECESIJA
Anketa Bloomberga: Rizik od recesije u eurozoni najviši od studenog 2020.
NEW YORK - Rizik od recesije dosegnuo je najvišu razinu još od studenog 2020. godine zbog straha da će energetska kriza već rekordnu inflaciju gurnuti na još višu razinu, smatraju ekonomisti koje je anketirao Bloomberg.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE