GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska ekonomija stagnirala u četvrtom kvartalu 2020.

Španjolska ekonomija stagnirala u četvrtom kvartalu 2020.
STAGNACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 18:32
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolsko gospodarstvo stagniralo je u četvrtom kvartalu 2020. godine, poduprto državnom potrošnjom i poljoprivredom koje su spriječile pad aktivnosti pod utjecajem novih strogih mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Prva procjena za četvrti kvartal pokazivala je rast od 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

U razdoblju od srpnja do rujna aktivnost je prema novim procjenama poskočila 17,1 posto zahvaljujući ukidanju strogih mjera zatvaranja. Prva procjena pokazivala je 16,4-postotni rast.

U cijeloj prošloj godini gospodarstvo je palo rekordnih 10,8 posto, objavio je u petak statistički ured, blago ublaživši dosadašnju procjenu prema kojoj je potonulo 11 posto.

Oporavak poljoprivrede

Glavni uteg gospodarstvu bio je sektor usluga, pritisnut padom aktivnosti u maloprodaji, prijevozu i ugostiteljstvu od čak 21,6 posto u usporedbi sa četvrtim kvartalom 2019. godine.

Svijetla je točka bila poljoprivreda koja se snažno oporavila i jedina je bilježila rast u 2020. godini.

Pozitivan su doprinos BDP-u u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu pružili i državna potrošnja i investicije, navode u statističkom uredu.

Ključan sektor turizma, koji je prije pandemije covida-19 generirao 10 posto BDP-a, i dalje trpi teške posljedice ograničenja putovanja i još ne pokazuje naznake oporavka.

Španjolsku je lani posjetilo 80 posto manje stranih gostiju, njih svega 19 milijuna, i najmanje u proteklih čak 50 godina.

Težak početak godine

Na početku 2021., s dolaskom trećeg vala pandemije, Španjolska je nametnula nova ograničenja, što je prigušilo početni optimizam da bi se gospodarstvo moglo brzo oporaviti.

Središnja banka stoga je ublažila procjenu rasta u 2021. godini na šest posto, s ranije projiciranih 6,8 posto.

Za prvi ovogodišnji kvartal sada predviđa pad gospodarstva od 0,4 posto.

Ministrica gospodarstva Nadia Calvino ovih je dana izjavila da se iz gospodarskih pokazatelja zasad mogu iščitati mješoviti signali, podsjeća Reuters.

Tagovi: španjolska ekonomija, Španjolska
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE