GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smještaj stranih radnika bit će propisan zakonom

Smještaj stranih radnika bit će propisan zakonom
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2023 / 09:42
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Uvjeti smještaja, ukoliko upravo poslodavac stranim radnicima odluči osigurati isti, bit će propisani, i to ne više samo za sezonce, već i za strance koji u Hrvatsku dolaze na dulje vrijeme.

Predviđaju to izmjene Zakona o strancima koje bi u saborsku proceduru trebale na jesen, kako doznajemo iz Ministarstva unutarnjih poslova, a podsjetimo kratko, upravo je MUP još lani najavio kako im je jedna od glavnih zakonskih zadaća za 2023. riješiti pitanje stranih radnika, koji u Hrvatsku dolaze u sve većem broju, piše Večernji list.

Ono što je još u travnju, na konferenciji Hrvatske gospodarske komore, istaknuo državni tajnik u MUP-u Žarko Katić, činjenica je da će se novim zakonom predložiti produženje važenja cjelogodišnjih dozvola za boravak i rad s jedne na tri godine, a dozvole za sezonske radnike u poljoprivredi, šumarstvu, turizmu i ugostiteljstvu sa sadašnjih šest na maksimalnih devet mjeseci. Katić je tada govorio i da državljani trećih zemalja, koji nakon godine dana žele promijeniti poslodavca u istom zanimanju, neće morati ishoditi novu dozvolu za boravak i rad, dok se predviđa i produženje EU plave karte s dvije na četiri godine.

Vratimo se sad još malo na sam smještaj stranih radnika, koji bi se novim Zakonom o strancima trebao regulirati. Radit će se to, zapravo, vrlo vjerojatno pravilnikom koji će uslijediti nakon samog zakona jer upravo je takvim dokumentom već sada reguliran smještaj stranih sezonaca. Stoji u njemu da osigurana kvadratura za jednu osobu mora biti 14 četvornih metara, dok najmanje 44 kvadrata mora imati smještaj u kojem je šest radnika, a također, osigurani moraju biti "zdravstveni i higijenski uvjeti", s tim da je posebno propisano, primjerice, da sanitarni čvor mora biti odvojen od "prostorija za boravak i spavanje".

Hoće li se tim pravilnikom MUP voditi i za strane radnike koji će ostajati duže od sezone, vidjet ćemo nakon donošenja izmjena zakona, koji, u principu, poslodavca ni ne obvezuje da smještaj radniku osigurati mora. On si ga može pronaći i sam, iako poslodavci stan često koriste kao dodatni mamac za radnike, a po novom, ukoliko će određena tvrtka smještaj osigurati, to će morati biti navedeno u ugovoru o radu. Također, ako će radnik sam plaćati najamninu po zahtjevu poslodavca, mora mu se dostaviti ugovor o najmu te se najamnina ne smije automatski odbijati od plaće. Nadalje, novi će zakon predviđati i da se svaka promjena smještaja stranih radnika u roku od osam dana mora prijaviti policiji, inače stiže kazna između 600 i 900 eura.

Tagovi: Smještaj stranih radnika, strani radnici
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE