GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura

Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
DEFICIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2021 / 17:21
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski je proračun u siječnju zabilježio nešto manje od 890 milijuna eura prihoda, što je 1,7 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine, a rashodi su porasli za 48 posto, na 1,32 milijarde eura.

Deficit je dosegnuo 432 milijuna eura zbog mjera za uklanjanje posljedica epidemije, što je šestina proračunskog deficita planiranog za ovu godinu.

Prema Ministarstvu financija, najveći porast godišnjih izdataka imao je na fondovima za zaposlenike, subvencijama, transferima pojedincima i kućanstvima i ostalim tekućim domaćim transferima. U padu prihoda, međutim, porezni prihodi najviše su opali zbog još uvijek valjanih učinaka restriktivnih zakonskih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa od proglašene epidemije 2020. godine.

Prilivi od poreznih prihoda u siječnju su dosegnuli 739,8 milijuna eura i bili su 11,9 posto niži nego u siječnju 2020. Porez na osobni dohodak iznosio je 143,9 milijuna eura i bio je 29,1 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Isplate iz proračuna općinama zbog redovnog podmirivanja poreza na dohodak bile su manje za 15,4 milijuna eura.

Porez na dobit poduzeća u siječnju je iznosio 59,5 milijuna eura i bio je niži za 13,7 posto. Zbog pada gospodarske aktivnosti u drugoj polovici prošle godine, nakon proglašenja epidemije, mnogi porezni obveznici podnijeli su zahtjev za smanjenje predujma, što se, između ostalog, odražava i u nižoj realizaciji u siječnju ove godine.

Porez na dodanu vrijednost smanjio se za 22,3 posto na godišnjoj razini, na 340,4 milijuna eura. Niža realizacija je posljedica kašnjenja ili. obročno plaćanje poreznih obveza i prestanak gospodarske aktivnosti, što je posljedično utjecalo i na smanjenu potrošnju stanovništva u vrijeme epidemije.

Prihodi od naplaćenih trošarina smanjeni su za 18,1 posto, na 110,8 milijuna eura, dok su prihodi od trošarina na energente smanjeni za 17,9 milijuna eura. Do smanjenja prikupljenih prihoda od trošarina došlo je i zbog nižih trošarina na motorna goriva u odnosu na siječanj prošle godine.

U siječnju ove godine ostvareno je 9,8 posto svih planiranih izdataka usvojenog proračuna za 2021. godinu. „U okviru tekućih izdataka izdvojili smo 128,5 milijuna eura ili troškove rada. 12,5 posto više nego u siječnju prošle godine. Ovo povećanje uglavnom je posljedica unapređenja i dogovora o plaćama, oslobađanju radnog učinka i ostalim troškovima rada u javnom sektoru te naknadama za rad u rizičnim uvjetima ", napisalo je ministarstvo.

Kao dio tekućih transfera, 166 milijuna eura dodijeljeno je za subvencije privatnim tvrtkama i privatnicima. Na godišnjoj su razini bili veći za 85,3 milijuna eura. Od toga je 73,6 milijuna eura predviđeno za naknadu plaće za privremeno čekanje na posao, a 11,8 milijuna eura kao interventnu mjeru za naknadu plaće nakon karantene.

"Za transfere pojedincima i kućanstvima izdvojili smo 377,2 milijuna eura ili 197,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Transferi nezaposlenim porasli su za 22,5 posto na 18 milijuna eura kao rezultat većeg broja nezaposlenih. Obiteljske naknade i roditeljske naknade povećale su se za 46,9 posto na 69,7 milijuna USD; od toga je solidarni doplatak za djecu iznosio 20,2 milijuna eura ", objasnili su iz ministarstva. Transferi za socijalno osiguranje porasli su za 186,1 posto, na 102,1 milijuna eura.

Tekući transferi općinama iznosili su 13,5 milijuna eura i bili su veći za 13,1 milijuna eura, dijelom i zbog sredstava dodijeljenih za uravnoteženje razvoja općina.

Tagovi: slovenski proračun, trošarine, subvencije, slovenska ekonomija, Vlada Slovenije, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
RANGIRANJA
Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
NEW YORK - Pandemija covid-19 poljuljala je ljestvicu najvećih svjetskih ekonomija, gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj povijesti.
Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
JASNA PORUKA
Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
BEOGRAD - Ako bi se zaduživanje Srbije nastavilo, u jednom trenutku bilo bi potrebno vršiti uštede i naglo smanjivati deficit, što bi „u ekstremnoj situaciji moglo da bude ponavljanje 2014. godine“, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
TRŽIŠTE RADA
Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
ANALIZA - U skladu s očekivanjima i padom broja nezaposlenih osoba u ožujku, posljednja objava DZS-a o kretanju registrirane stope nezaposlenosti potvrdila je njen pad na mjesečnoj razini.
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
ZASTOJ
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
BERLIN - Praktično su već mjesecima u Njemačkoj trgovine zatvorene i Nijemcima ne preostaje ništa drugo nego da - ne kupuju ništa. No stručnjaci upozoravaju: upravo je potrošnja "izvukla" Njemačku u krizi 2008.
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
TRŽIŠTE RADA
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
ZAGREB - Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo milijun i 518 tisuća zaposlenih, što je 0,8 posto ili 11.302 više nego u veljači i 1,5 posto manje nego u ožujku lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti od 9,3 posto na mjesečnoj razini pala za 0,4 postotna bod, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE