GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski izvoz u svibnju porastao 4%

Slovenski izvoz u svibnju porastao 4%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2023 / 12:23
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Slovenska su poduzeća u svibnju izvezla robe u vrijednosti nešto većoj od 4,9 milijardi eura, što je četiri posto više nego u svibnju prošle godine. Robni uvoz bio je pak manji za 0,3 posto i iznosio je nešto više od 5,2 milijarde eura. Porast izvoza u svibnju uslijedio je nakon značajnog pada u travnju. U ukupno pet mjeseci međugodišnji rast izvoza iznosio je 15,3 posto, a uvoza 4,6 posto.

Svibanjski rast izvoza od četiri posto prati travanjski pad od 5,8 posto na godišnjoj razini.

Vrijednost izvoza u zemlje izvan EU porasla je za 18,6 posto na nešto više od 2,2 milijarde eura. Ne računajući prerađivačke radnje, koje uvelike utječu na brojke izvoza izvan EU, posebice u Švicarsku, rast je iznosio 27,8 posto, a vrijednost izvoza dosegnula je nešto više od milijardu eura, objavio je danas statistički ured.

S druge strane, izvoz u članice EU pao je za 5,6 posto na gotovo 2,7 milijardi eura.

U odnosu na prosjek mjeseci 2022. godine, ukupan izvoz u svibnju bio je vrijednosno veći za 11,9 posto.

Pritom je međugodišnji pad uvoza u svibnju znatno manji nego u travnju, kada je iznosio 12,6 posto.

Uvoz iz zemalja EU bio je manji nego u istom mjesecu lani, gdje je pao za 8,9 posto na nešto manje od 2,7 milijardi eura. U međuvremenu je uvoz iz zemalja izvan EU porastao za 10,7 posto na nešto više od 2,5 milijardi eura. Ne računajući preradu, vrijednost uvoza iz trećih zemalja smanjena je za 20,3 posto i dosegla je 823,6 milijuna eura.

U usporedbi s prosjekom mjeseci prethodne godine, ukupan uvoz veći je za 10,3 posto.

U svibnju je pokrivenost uvoza izvozom bila 94,2 posto, deficit je dosegao 300,4 milijuna eura.

Zavod za statistiku ističe da je na međugodišnjoj razini zabilježen pad robne razmjene s najvažnijim trgovinskim partnerima u EU, odnosno Austrijom, Italijom, Hrvatskom i Njemačkom. S druge strane, izvan EU Slovenija je najviše, 63 posto, izvozila u Švicarsku (uzimajući u obzir veliki utjecaj prerađivačkih operacija). Srbija, Rusija i Bosna i Hercegovina također su bila važna tržišta s znatno manjim udjelima.

Najviše robe uvezeno je iz Kine (38 posto ukupnog izvoza iz zemalja izvan EU) i Švicarske (36 posto), a slijede Saudijska Arabija, Turska, Srbija i BiH sa znatno nižim udjelom. Najviše je porastao uvoz iz Švicarske, a najviše smanjen uvoz iz Rusije.

U pet mjeseci ove godine vrijednost izvoza porasla je za 15,3 posto s gotovo 23,2 milijarde eura, dok je uvoz porastao za 4,6 posto na godišnjoj razini, na nešto više od 23,9 milijardi eura.

Vrijednosno je najviše porastao izvoz u zemlje nečlanice EU-a, i to za 39,4 posto na 9,8 milijardi eura, dok je izvoz u članice EU-a s gotovo 13,4 milijarde eura veći za 2,3 posto.

Uvoz iz zemalja izvan EU-a porastao je za 16,7 posto na gotovo 10,4 milijarde eura, dok je uvoz iz zemalja EU-a čak 3,1 posto manji, na gotovo 13,6 milijardi eura.

U petomjesečnom razdoblju pokrivenost uvoza izvozom bila je 96,8 posto, a manjak u robnoj razmjeni zaustavio se na 757,3 milijuna eura.

Tagovi: slovenski izvoz, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
PAD
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
LJUBLJANA - Vrijednost industrijske proizvodnje u Sloveniji u prvom je tromjesečju bila 2,9 posto niža nego u istom razdoblju lani. Pritom je najveći pad, za više od trećine, zabilježen u opskrbi električnom energijom, plinom i parom. U tromjesečju su niži i međugodišnji prihodi od prodaje u industriji.
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
RAST
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
LONDON - Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva izašlo je iz recesije jer je bruto domaći proizvod porastao za 0,6% u prvom kvartalu, pokazali su službeni podaci u petak, nadmašivši očekivanja.
SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
PROMJENE
SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
BERLIN - Nakon što je Kina godinama bila glavni trgovinski partner Njemačke, SAD izgleda kao da tiho preuzima to prvo mjesto kako godina odmiče.
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
TRŽIŠTE RADA
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
ZAGREB - Nedostatak kvalificirane radne snage najveći je ograničavajući čimbenik proizvodnje u Hrvatskoj, a to će se nastaviti i idućih godina - analiza je HNB-a predstavljena u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
SKOK
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
PEKING - Kineska carinska agencija objavila je u četvrtak podatke koji pokazuju da je izvoz porastao u skladu s očekivanjima u travnju, dok je uvoz porastao iznad predviđanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE