GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski BDP po stanovniku samo devet posto ispod prosjeka EU

Slovenski BDP po stanovniku samo devet posto ispod prosjeka EU
NAPREDAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 13:18
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika, izražen u standardima kupovne moći, kretao se od 36 posto ispod prosjeka EU do 140 posto iznad njega u Europi prošle godine.

Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu. U Sloveniji je bila nešto ispod prosjeka - iznosila je 91 posto prosjeka, što je jedan postotni bod više nego godinu prije.

Podaci pokazuju značajne razlike među članicama EU-a u BDP-u po glavi stanovnika, objavio je europski statistički ured Eurostat. Najveće razine među 27 promatranih zemalja ostvarile su 2023. godine Luksemburg i Irska, koje su premašile prosjek EU za 140 odnosno 112 posto.

Sa značajnim zaostatkom slijede Nizozemska (30 posto iznad prosjeka), Danska (28 posto iznad prosjeka), Austrija (23 posto iznad prosjeka), Švedska i Belgija (obje 17 posto iznad prosjeka) te Njemačka (15 posto iznad prosjeka).

Prema statističarima, visoke brojke u Luksemburgu posljedica su činjenice da je veliki broj stranaca zaposlen u zemlji i tako pridonosi njenom BDP-u, ali nisu njezini stanovnici i njihova se potrošnja bilježi u nacionalnim računima zemalja gdje imaju stalno prebivalište. Visoka razina BDP-a po glavi stanovnika u Irskoj, međutim, može se djelomično objasniti prisutnošću velikih multinacionalnih tvrtki za intelektualno vlasništvo.

S druge strane ljestvice najniži BDP po glavi stanovnika zabilježile su Bugarska (36 posto ispod prosjeka), Grčka (33 posto ispod prosjeka), Latvija (29 posto ispod prosjeka) i Slovačka (27 posto ispod prosjeka).

Slovenija je prošle godine poboljšala svoj položaj na ljestvici za jedan postotni bod u odnosu na prvu ocjenu i, kao i Češka, zaostala za prosjekom EU za devet posto.

Tagovi: slovenija, bdp, eurostat
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE