GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski BDP lani porastao 5,4%

Slovenski BDP lani porastao 5,4%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2023 / 14:18
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenija je prošle godine zabilježila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,4 posto. U prvoj polovici 2022. godine rast većine sastavnica BDP-a bio je izraženiji nego u drugoj polovici godine, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Usporavanje aktivnosti nastavljeno je iu zadnjem kvartalu. BDP je na godišnjoj razini porastao za 0,2 posto.

I finalna potrošnja i bruto investicije pozitivno su pridonijele rastu u cijeloj prošloj godini, dok je doprinos vanjskotrgovinske bilance bio negativan. Zbog bržeg rasta uvoza u odnosu na izvoz i lošijih uvjeta razmjene u sva četiri tromjesečja godine, vanjskotrgovinski suficit smanjio se s prošlogodišnjih 3,31 milijarde eura na 961 milijun eura.

Sezonski i kalendarski prilagođeni BDP, koji se koristi za usporedbe s EU-om, lani je porastao 5,7 posto. U zadnjem tromjesečju na godišnjoj je razini porastao za 1,3 posto, a na tromjesečnoj za 0,8 posto. U tromjesečnim usporedbama prošle godine smanjio se tek u trećem tromjesečju, kada je pao za 1,3 posto u odnosu na prethodno. U prvom tromjesečju bio je veći za jedan posto, au drugom i četvrtom za 0,8 posto.

Rast BDP-a, koji je lani bio vrlo snažan u prvom polugodištu, usporio je u trećem tromjesečju, a to se nastavilo iu posljednjem tromjesečju. U četvrtom tromjesečju domaća potrošnja porasla je za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Tome je pozitivno pridonijela potrošnja kućanstava, koja je porasla za 2,6 posto, te bruto investicije u dugotrajnu imovinu, koje su veće za 5,9 posto.

I izvoz i uvoz pali su u zadnjem kvartalu prošle godine. Izvoz je smanjen za 2,5 posto, a uvoz za 1,5 posto. Ovo je prvo smanjenje za obje nakon četvrtog tromjesečja 2020. godine, objavio je statistički ured. Doprinos vanjskotrgovinskog suficita rastu BDP-a bio je negativan, odnosno za 0,9 postotnih bodova.

U četvrtom tromjesečju rast je usporen u većini djelatnosti. U odnosu na isto razdoblje prošle godine dodana je vrijednost porasla za 1,4 posto. Rastu su najviše pridonijele građevinske i stručne, znanstvene, tehničke i druge poslovne djelatnosti.

Najizrazitiji pad dodane vrijednosti država je zabilježila u kombiniranim djelatnostima rudarstva, prerađivačke industrije, opskrbe električnom energijom i vodom. U odnosu na zadnji kvartal 2021. godine pad je iznosio 6,3 posto. Prema statističarima, ovo je prvo smanjenje ove aktivnosti u posljednje dvije godine.

Zaposlenost je nastavila rasti iu zadnjem kvartalu prošle godine, ali po nižoj stopi. Ukupno je zaposleno 1.083.800 osoba. Na godišnjoj razini porastao je za 1,6 posto ili za 16.700 osoba. Najviše novih radnih mjesta bilo je u građevinarstvu i proizvodnji.

Prema novim podacima Državnog zavoda za statistiku, rast je u prvom polugodištu bio još nešto izraženiji. U prvom tromjesečju prošle godine BDP je na međugodišnjoj razini realno porastao za 10,2 posto, a u drugom za 8,6 posto. Za treće tromjesečje novi podaci su nešto niži, odnosno realni rast BDP-a od 3,3 posto.

Domaće i inozemne institucije lani su Sloveniji prognozirale rast od pet ili malo iznad pet posto, najoptimističnija prognoza bila je šest posto. Prema dosadašnjim prognozama svih institucija, gospodarski rast ove će se godine značajno usporiti, na između 0,5 i 1,8 posto BDP-a.

Tagovi: slovenski BDP, slovenska ekonomija, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE