GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija u listopadu s najvećim rastom izvoza u EU

Slovenija u listopadu s najvećim rastom izvoza u EU
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2023 / 20:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Članice eurozone u listopadu su u ostatak svijeta ukupno izvezle robe u vrijednosti od 246,9 milijardi eura, što je 2,4 posto manje nego u listopadu prošle godine.

Trgovinski suficit dosegnuo je 11,1 milijardu eura. Najveći rast izvoza među članicama EU-a u listopadu je ostvarila Slovenija, koja je pretrpjela i najmanji pad uvoza.

Članice europodručja uvezle su ukupno 235,8 milijardi eura robe, što je 16,3 posto manje nego u listopadu prošle godine. Vrijednost robne razmjene unutar europodručja smanjena je za 8,8 posto u odnosu na lanjski listopad, na 221,1 milijardu eura, piše u današnjoj prvoj procjeni europski statistički ured Eurostat.

U prvih deset mjeseci ove godine vrijednost izvoza iz članica eurozone u ostatak svijeta smanjena je na godišnjoj razini za 0,2 posto, na 2367,1 milijardu eura, a vrijednost uvoza za 12,7 posto, na 2.339,5 milijardi eura. Eurozona je tako ostvarila suficit od 27,6 milijardi eura. Vrijednost robne razmjene unutar eurozone u prvih je deset mjeseci smanjena za 4,3 posto, na 2210,4 milijarde eura.

Ukupna vrijednost izvoza članica EU-a u ostatak svijeta u listopadu je iznosila 222,7 milijardi eura, što je 1,4 posto manje nego u listopadu prošle godine. Vrijednost izvoza smanjena je za 19,6 posto, na 213,3 milijarde eura. EU je tako ostvarila trgovinski suficit od 9,4 milijarde eura. Vrijednost robne razmjene unutar EU smanjena je za 6,1 posto, na 350,5 milijardi eura.

U prvih deset mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, vrijednost izvoza članica EU porasla je za 0,5 posto, na 2.124,8 milijardi eura, dok je vrijednost uvoza smanjena za 15,7 posto, na 2.119,2 milijarde eura. U ovoj usporedbi Unija je ostvarila suficit od 5,5 milijardi eura. Vrijednost robne razmjene unutar EU u prvih deset mjeseci ove godine smanjena je za 2,5 posto, na 3443,3 milijarde eura.

U listopadu je u odnosu na lanjski listopad 17 zemalja EU-a zabilježilo pad izvoza, a rast u deset. Najveći pad zabilježen je u Cipru (za 35 posto), Estoniji (za 20,9 posto) i Litvi (za 17,6 posto), a najviše u Sloveniji (za 9,6 posto) i Rumunjskoj (za 5,5 posto).

Sve su zemlje zabilježile pad uvoza, osim Slovačke i Cipra, gdje je porastao za 0,2 odnosno 6,4 posto. Najveći pad zabilježen je u Litvi (za 22,8 posto), Finskoj (za 21,9 posto) i Latviji (za 21,4 posto), a najmanji u Sloveniji.

Tagovi: slovenija, izvoz, slovenski izvoz, europska unija, izvoz
PROČITAJ I OVO
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
Turska obustavlja trgovinu s Izraelom zbog rata u Gazi
POTEZI
Turska obustavlja trgovinu s Izraelom zbog rata u Gazi
ANKARA - Nakon što je Izrael spriječio zračnu dostavu turske pomoći u Gazu, turska vlada je odlučila prekinuti svu trgovinu s Izraelom.
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE