GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: U 2021. prosječni neto godišnji dohodak po stanovniku iznad 11.000 eura

Slovenija: U 2021. prosječni neto godišnji dohodak po stanovniku iznad 11.000 eura
PRIMICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2023 / 07:54
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2021. iznosio 14.664 eura, a neto 11.202 eura. Najviši neto prihod bio je u općini Kranjska Gora, a najmanji u općini Kuzma.

Na razini statističkih regija prosječni neto dohodak po stanovniku u 2021. godini bio je najniži u Pomurskoj statističkoj regiji i iznosio je 9847 eura te je 12 posto niži od slovenskog prosjeka. Najviša je bila u srednjoslovenskoj statističkoj regiji, s 11.975 eura i sedam posto iznad slovenskog prosjeka, koji je bio isti kao i godinu prije.

Prosječni neto dohodak po stanovniku viši je od slovenskog prosjeka čak iu gorenjskoj statističkoj regiji i jugoistočnoj Sloveniji.

U odnosu na 2020. prosječni neto dohodak po stanovniku porastao je u svim statističkim regijama - najmanje u Pomurskoj (za 5,5 posto), a najviše u Koruškoj (za 8,8 posto).

Najveći prosječni neto prihod u Kranjskoj Gori, najmanji u Kuzmi
Prosječni neto dohodak po stanovniku u 2021. godini bio je najveći u općini Kranjska Gora i iznosio je 15.346 eura, što je 37 posto više od slovenskog prosjeka. Najmanja je bila u općini Kuzma i iznosila je 7.288 eura, što je 35 posto ispod prosjeka.

Uz općinu Kranjska Gora, najveće prihode po stanovniku imale su općine Trzin, Mežica, Log – Dragomer, Ankaran, Grosuplje, Bled, Škofljica, Šmarješke Toplice i Žirovnica. Uz općinu Kuzma, najmanju su imale općine Rogašovci, Hodoš, Grad, Apače, Cankova, Solčava, Gornji Petrovci, Razkrižje i Sveti Jurij ob Ščavnici.

Prosječni neto dohodak viši je od slovenskog prosjeka u 62 općine. Na godišnjoj razini porastao je u 205 općina, a smanjen u sedam općina (Mirna, Jezersko, Log - Dragomer, Turnišče, Rogašovci, Hodoš i Vodice).

Prosječni godišnji primljeni neto dohodak po stanovniku Slovenije u 2021. nominalno je bio sedam posto viši nego prethodne godine, a realno pet posto.

Nominalni rast prosječnog bruto dohotka po stanovniku bio je najveći od 2015. godine, a rast prosječnog neto dohotka bio je drugi najveći, veći tek 2019. godine. Realni rast i jednog i drugog bio je manji za oko dva postotna boda, objavio je statistički ured. danas.



Tagovi: Slovenija, prosječna plaća u sloveniji, standard u Sloveniji, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE