GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Troškovi rada lani su bili veći

Slovenija: Troškovi rada lani su bili veći
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2023 / 08:48
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Zaposlenost u Sloveniji lani je porasla za 2,9 posto. Troškovi rada za zaposlene i samozaposlene porasli su ukupno 5,4 posto i iznose prosječno 2608 eura mjesečno, objavio je ovaj tjedan statistički ured.

Troškovi rada za zaposlene lani su bili pet posto veći nego godinu prije i iznosili su u prosjeku 2833 eura mjesečno. Najviše su porasle u djelatnostima putničkih agencija, turoperatora i djelatnosti u vezi s putovanjem (za 31,5 posto), ostalim raznim prerađivačkim djelatnostima (za 17,2 posto), vodenom prijevozu (za 16,4 posto) i ugostiteljstvu (za 15 posto). Manji su bili u zdravstvu (za 6,3 posto) i obrazovanju (za tri posto).

Broj zaposlenih porastao je za 21.800 ili za 2,6 posto, što je bilo izraženije u proizvodnji ostalih vozila i plovila, točnije za 12,9 posto. Uslijedile su aktivnosti zapošljavanja te računalno programiranje i druge informacijske aktivnosti. Pad je najizrazitiji u vodnom prometu, za 8,9 posto, ali i značajno u proizvodnji kože, kožnih i srodnih proizvoda te poljoprivrednoj proizvodnji, lovu i srodnim uslugama.


Samozaposleni - od kojih si većina ne isplaćuje plaću, ali ostvaruju dobit koja se definira kao razni prihodi - lani su ostvarili 16,3 posto više tog prihoda. Njihovi su troškovi rada bili 13 posto veći nego godinu ranije.

Kad bi im isplaćivali plaće, one bi u prosjeku predstavljale 91,1 posto raznih prihoda. Lani bi u prosjeku imali 8,9 posto dobiti koju bi mogli iskoristiti za financijska i druga ulaganja ili štednju. Taj je udio prošle godine porastao za 2,6 postotnih bodova, što znači da se ekonomska situacija samozaposlenih poboljšala u odnosu na prethodnu godinu.

Lani je bilo 8.503 samozaposlenih ili 4,2 posto više. Njihov se broj znatno povećao u ostalim raznim poslovnim djelatnostima (za 10,9 posto), ugostiteljstvu (za 9,3 posto), informacijskim i komunikacijskim djelatnostima, financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja te poslovanju nekretninama. Pao je samo u djelatnostima poljoprivrede i lova, šumarstva, ribarstva.

Trošak rada za one s osnovnom školom lani je iznosio 54,5 posto troška rada za one s višom i visokom stručnom spremom, a trošak rada za one sa srednjom školom iznosio je 66,3 posto troška rada. za one s višim i visokim obrazovanjem. Na godišnjoj razini razlika kod zaposlenih s osnovnom školom smanjena je za tri postotna boda, a kod onih sa srednjom školom za 2,5 postotna boda. Prošle godine najviše se povećao broj zaposlenih s najmanje osnovnom školom.

Troškovi rada bili su u prosjeku 5,5 posto niži za žene nego za muškarce. Ta se razlika u odnosu na prethodnu godinu povećala za 1,6 postotnih bodova. U prosjeku su najviše bile kod starijih muškaraca s najmanje višom školom, a najniže kod starijih žena s najviše osnovnom školom. Lani je broj zaposlenih porastao kod muškaraca za 4,6 posto, a kod žena za 0,6 posto.

Tagovi: troškovi rada, tržište rada, slovenija
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE