GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skroman rast europske ekonomije u drugom kvartalu

Skroman rast europske ekonomije u drugom kvartalu
MLITAVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2022 / 13:45
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Europsko gospodarstvo skromno je poraslo i u drugom tromjesečju, izvijestio je u srijedu europski statistički ured, blago snizivši procjene rasta u eurozoni.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a i eurozone porastao je u drugom tromjesečju za 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Stopa rasta u Uniji time je ostala nepromijenjena u odnosu na početak godine dok je u eurozoni blago smanjena, kliznuvši na 0,5 posto, izračunao je Eurostat, snizivši prvu procjenu za 0,1 postotni bod.

Statističari su za 0,1 postotni bod snizili i procjenu rasta aktivnosti u eurozoni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 3,9 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca gospodarstvo je poraslo 5,4 posto.

U Uniji aktivnost je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje uvećana 4,0 posto, u skladu s prvom Eurostatovom procjenom. U prva tri ovogodinja mjeseca porasla je 5,5 posto.

Najveći pad u Poljskoj

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast gospodarstva u drugom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježen je u Nizozemskoj, od 2,6 posto.

Slijede Rumunjska i Švedska s rastom BDP-a za 2,1 odnosno 1,4 posto.

U Njemačkoj gospodarstvo je u drugom tromjesečju stagniralo.

Pad gospodarske aktivnosti u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježile su Poljska, za 2,3 posto, Latvija, za 1,3 posto, Litva, za 0,4 posto, i Portugal, za 0,2 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg i Maltu.

Snažan rast u Sloveniji

Sve su zemlje EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježile pozitivne godišnje stope rasta, a najviša je bila u Sloveniji gdje je iznosila 8,3 posto.

Slijedi Portugal s rastom BDP-a za 6,9 posto u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal.

Blizu su i Mađarska, Španjolska i Cipar sa stopama rasta od 6,5 odnosno 6,3 i 6,1 posto.

Najslabiji rast u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal bilježile su Njemačka i Slovačka, od 1,5 odnosno 1,6 posto, pokazuje druga procjena Eurostata.

Posustalo zapošljavanje

Zapošljavanje je u razdoblju od travnja do lipnja usporilo i u EU i u eurozoni, uz upola nižu stopu rasta na oba područja, od samo 0,6 posto.

U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje broj zaposlenih porastao je u EU za 2,3 posto, nakon 2,8-postotnog povećanja na početku godine.

U eurozoni uvećan je za 2,4 posto, također za pola postotnog boda slabije nego u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Tagovi: ekonomija EU, eurozona
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Ovakav pesimizam potrošača nije viđen od 1991.
PESIMIZAM
Njemačka: Ovakav pesimizam potrošača nije viđen od 1991.
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim potrošačima odavno nije bilo tako loše. Ljudi su zabrinuti zbog visokih cijena energije i galopirajuće inflacije. I na burzi vlada negativan trend.
Potpisan sporazum o partnerstvu EK-a i Hrvatske za 9 milijardi bespovratnih eura
BESPOVRATNO
Potpisan sporazum o partnerstvu EK-a i Hrvatske za 9 milijardi bespovratnih eura
ZAGREB - Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, u četvrtak su na posebnoj sjednici vlade potpisale Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske, koji Hrvatskoj omogućuje korištenje bespovratnih devet milijardi eura iz fondova EU-a do 2027. godine.
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto
BERLIN - Stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u rujnu na 10 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada statistički ured raspolaže usporedivim podacima, potaknuta ubrzanim rastom cijena energije i hrane.
Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
MJERE
Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
BERLIN - Njemačka vlada donijela je nove mjere u borbi protiv energetske krize koje sadrže i određivanje gornje granice za plin i električnu energiju, za što će se izdvojiti 200 milijardi eura, priopćeno je u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE