GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjeverna Koreja sve privlačniji partner Kini u traženju jeftine radne snage

Sjeverna Koreja sve privlačniji partner Kini u traženju jeftine radne snage
RADNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 09:05
Autor: Matej Balen
DANDONG – Kina zapošljava rastući broj sjevernokorejskih radnika u svojim kineskim pogonima za proizvodnju odjeće, ali i ilegalno šalje mnogo tekstila na drugu strane granice koji se vraćaju u obliku odjeće sa „Made in China“ oznakama.

Kineski grad Dandong najbliži je sjevernokorejskoj granici i jedan od centara kineske proizvodnje odjeće. Prema pisanju hongkongškog SCMP-a, mnoga njihova postrojenja zapošljavaju radnike iz Sjeverne Koreje, a uz to se mnogo odjeće dobiva i preko polu-legalnih operacija proizvode u sjevernokorejskim državnim tvornicama u gradu Sinuiju, u kojima nemaju ništa protiv da na njima lijepe „Made in China“ oznake.

Naime, za kineske tvornice su radnici iz Sjeverne Koreje mnogo poželjnija radna snaga od onih kineskih. Naviknutog na veliko siromaštvo, cijena rada sjevernokorejskog radnika je ispod jedne četvrtine od cijene rada kineskog radnika zbog čeka kineski proizvođači odjeće mogu uštedjeti i do 75 posto troškova proizvodnje.

Sjevernokorejski radnici se ocjenjuju i kao mnogo produktivniji koji mogu proizvesti i do 30 posto više odjeće dnevno zbog duljeg radnog vremena, ali i strožih uvjeta na radnim mjestima. Dok su kineski radnici fokusirani na plaću, te sa lakoćom mijenjaju radna mjesta prema tvornicama koji nude bolje financijske uvijete, radnicima u Sjevernoj Koreji ovakva sloboda nije dopuštena.

„U Sjevernoj Koreji radnicima su strogo propisana vremena za pauzu te im nije dopušten niti odlazak na zahod ukoliko će to zaustaviti proizvodnu liniju“, navodi jedan kinesko-korejski biznismen, „Sjeverno Korejci ne rade isključivo za plaću, već vjeruju kako rade za svoju zemlju i svog vođu.“

Kina očito dobro koristi sve političke i radne karakteristike svojeg istočnog susjeda, te odlično povezuje jeftinu proizvodnju u najoštrijoj političkoj diktaturi na svijetu, te prodajne lance u zapadnom svijetu. Prije nekoliko godina je australijski brand sportske odjeće Rip Curl bio prisiljen se ispričati kupcima svoje robe kada je otkriveno da su njihova zimska odijela pod oznakom „Made in China“ zapravo proizvedena u Sjevernoj Koreji.

Mnogi potvrđuju ovu praksu kineske proizvodnje, uključujući Gerharda Flatza, direktora proizvodnje sportske odjeće KTC, koji također navodi da su brojni sjevernokorejski radnici zaposljeni na sjeveru Kine, ali plaćeni znatno manje. Usprkos sankcijama sjevernokorejska tekstilna industrija se procjenjuje na 725 milijuna USD (u 2016.) te predstavlja ozbiljni dio njihove ekonomije.

Tagovi: Sjeverna Koreja, kineska ekonomija, Rip Curl, Made in China
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE