GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%

Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
SVETSKA BANKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 19:49
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Globalna projekcija govori da će pad svetske ekonomije u ovoj godini biti oko 4 odsto, u Evropskoj Uniji preko 8 procenata, u regionu Zapadnog Balkana očekuje da će pad biti oko 4,8 odsto, a u Srbiji 3 odsto, izjavio je u onlajn intervjuu za portal biznis.rs glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović.

To je za 1,7 odsto manje u odnosu na projekciju iz aprila meseca.

Šestović je istakao da to govori da ekonomska situacija zbog korona krize u regionu Zapadnog Balkana nije tako loša u odnosu na ono što se očekuje za pojedine razvijenije zemlje. Šestović je to obrazložio činjenicom da se ekonomije regiona razlikuju po strukturi od razvijenijih ekonomija, i da nisu tako jako povezane sa globalnim lancima snabdevanja, što se u ovoj situacija pokazalo kao dobra stvar.

Takođe, u regionu samo pojedine zemlje imaju značajnije učešće turizma u BDP, ili saobraćaja, koji su najviše pogođeni krizom.

“U regionu, ekonomski pad se kreće od minus 3 odsto koliko se predviđa za Srbiju, do pada od 12,4 odsto koliko se prognozira za Crnu Goru, koja ima najveće učešće turizma u svom BDP”, rekao je Šestović.

On je dodao da su ove projekcije rađene na osnovu podataka koji su bili dostupni do juna, odnosno jula meseca, i da se sada prikupljaju novi podaci, tako da će se njihove projekcije ažurirati.

“Za iduću godinu Svetska banka prognozira oporavak od 3,5 odsto za Zapadni Balkan. Prognozirane stope oporavka kreću se od 2,9 odsto u Srbiji do 6,9 odsto u Crnoj Gori”, istakao je Šestović.

On je dodao da se za naš region uglavnom predviđa blagi oporavak u narednoj godini, i taj oporavak bi se narednih godina ubrzavao da bi dostigao nivo od 4 odsto godišnje koliko je bio pre pandemije.

U izveštaju Svetske banke se ističe da je nezaposlenost u regionu porasla za polovinu procentnog poena, i ugasila 139 hiljada radnih mesta. Isto tako, procenjuje se da je u regionu još oko 300 hiljada građana zapalo u siromaštvo, ali se naglašava da bi taj broj bio dvostruko veći da nisu bile uvedene mere za suzbijanje posledica pandemije koronavirusa.

Šestović upozorava da su zbog korona krize fiskalni deficiti porasli do neslućenih razmera.

“Sada se potpuno normalno govori da neka zemlja ima fiskalni deficit od 10 ili 12 odsto BDP, SAD će imati fiskalni deficit od preko 20 odsto BDP-a. To su bili nepojmljivi iznosi pre samo 10 meseci”, ističe Šestović i upozorava da su tako visoki fiskalni deficiti doveli do velikog rasta javnog duga u većini zemalja. Na globalnom nivou, došlo je do rasta od čak 19 procentnih poena.

“Tako da smo došli prvi put u situaciju da će udeo javnog duga u svetskom BDP dostići 101 odsto”, rekao je Šestović i istakao da je to situacija koja je uporediva na primer sa periodom posle II svetskog rata i obnovom globalne ekonomije, istakao je Šestović za biznis.rs.

Tagovi: Svvetska banka, srpska ekonomija, Lazar Šestović, koronakriza, Evropska unija
PROČITAJ I OVO
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
RIM - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji zadržala se u listopadu na razini iz prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj kliznula prema prosjeku Unije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAHTJEVI
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra nedopustivim da je gospodin Ćorić još uvijek ministar gospodarstva.
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a
PDV
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a

ZAGREB - Kriza nije razdoblje u kojemu bi trebalo razgovarati o smanjenju PDV-a, rekao je u srijedu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".

Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
POMOĆ
Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
WASHINGTON - Izabrani predsjednik Joe Biden je u utorak obećao pomoć svim Amerikancima pritisnutim gospodarskom krizom koju je njegova buduća ministrica financija nazvala "američkom tragedijom".
U Srbiji nakon nove godine kreću otpuštanja i smanjenja plata
CRNE PROGNOZE
U Srbiji nakon nove godine kreću otpuštanja i smanjenja plata
BEOGRAD - Privrednici strahuju da 4. januara, kad im dospevaju odložene obaveze, neće moći da ih izmire jer je zbog pandemije pao promet, ali ne i troškovi poslovanja, pa će moći da postignu uštede smanjenjem plata i otpuštanjem zaposlenih, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE