GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%

Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
SVETSKA BANKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 19:49
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Globalna projekcija govori da će pad svetske ekonomije u ovoj godini biti oko 4 odsto, u Evropskoj Uniji preko 8 procenata, u regionu Zapadnog Balkana očekuje da će pad biti oko 4,8 odsto, a u Srbiji 3 odsto, izjavio je u onlajn intervjuu za portal biznis.rs glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović.

To je za 1,7 odsto manje u odnosu na projekciju iz aprila meseca.

Šestović je istakao da to govori da ekonomska situacija zbog korona krize u regionu Zapadnog Balkana nije tako loša u odnosu na ono što se očekuje za pojedine razvijenije zemlje. Šestović je to obrazložio činjenicom da se ekonomije regiona razlikuju po strukturi od razvijenijih ekonomija, i da nisu tako jako povezane sa globalnim lancima snabdevanja, što se u ovoj situacija pokazalo kao dobra stvar.

Takođe, u regionu samo pojedine zemlje imaju značajnije učešće turizma u BDP, ili saobraćaja, koji su najviše pogođeni krizom.

“U regionu, ekonomski pad se kreće od minus 3 odsto koliko se predviđa za Srbiju, do pada od 12,4 odsto koliko se prognozira za Crnu Goru, koja ima najveće učešće turizma u svom BDP”, rekao je Šestović.

On je dodao da su ove projekcije rađene na osnovu podataka koji su bili dostupni do juna, odnosno jula meseca, i da se sada prikupljaju novi podaci, tako da će se njihove projekcije ažurirati.

“Za iduću godinu Svetska banka prognozira oporavak od 3,5 odsto za Zapadni Balkan. Prognozirane stope oporavka kreću se od 2,9 odsto u Srbiji do 6,9 odsto u Crnoj Gori”, istakao je Šestović.

On je dodao da se za naš region uglavnom predviđa blagi oporavak u narednoj godini, i taj oporavak bi se narednih godina ubrzavao da bi dostigao nivo od 4 odsto godišnje koliko je bio pre pandemije.

U izveštaju Svetske banke se ističe da je nezaposlenost u regionu porasla za polovinu procentnog poena, i ugasila 139 hiljada radnih mesta. Isto tako, procenjuje se da je u regionu još oko 300 hiljada građana zapalo u siromaštvo, ali se naglašava da bi taj broj bio dvostruko veći da nisu bile uvedene mere za suzbijanje posledica pandemije koronavirusa.

Šestović upozorava da su zbog korona krize fiskalni deficiti porasli do neslućenih razmera.

“Sada se potpuno normalno govori da neka zemlja ima fiskalni deficit od 10 ili 12 odsto BDP, SAD će imati fiskalni deficit od preko 20 odsto BDP-a. To su bili nepojmljivi iznosi pre samo 10 meseci”, ističe Šestović i upozorava da su tako visoki fiskalni deficiti doveli do velikog rasta javnog duga u većini zemalja. Na globalnom nivou, došlo je do rasta od čak 19 procentnih poena.

“Tako da smo došli prvi put u situaciju da će udeo javnog duga u svetskom BDP dostići 101 odsto”, rekao je Šestović i istakao da je to situacija koja je uporediva na primer sa periodom posle II svetskog rata i obnovom globalne ekonomije, istakao je Šestović za biznis.rs.

Tagovi: Svvetska banka, srpska ekonomija, Lazar Šestović, koronakriza, Evropska unija
PROČITAJ I OVO
U travnju 12.162 radna mjesta više nego 2019.
TRŽIŠTE RADA
U travnju 12.162 radna mjesta više nego 2019.
ZAGREB - Broj osoba koje su u travnju uplatile mirovinsko osiguranje iznosio je 1,557.687 i bilo ih je oko 37.000 više nego u istome mjesecu lani, piše u subotu Jutarnji list.
SAD i Njemačka: Dva različita lica ekonomskog oporavka
INFLACIJA
SAD i Njemačka: Dva različita lica ekonomskog oporavka
ANALIZA - Znakovi inflacije se povećavaju, a ove godine bilježimo i visok rast cijena roba. Sve se više tvrtki suočava s nižim zalihama sirovina, bilo čelika, drva ili poluvodiča.
Biden upozorio na dalek put do oporavka ekonomije od pandemije
UPOZORENJE
Biden upozorio na dalek put do oporavka ekonomije od pandemije
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden reagirao je u petak na razočaravajuće podatke o zaposlenosti u SAD-u u travnju, kazavši da je pred američkim gospodarstvom "dalek put" do oporavka nakon pandemije.
Rendulić: Nema mjesta na svijetu gdje je razvoj bio tako snažan i brz kao u Kini proteklih desetljeća
RAST I RAZVOJ
Rendulić: Nema mjesta na svijetu gdje je razvoj bio tako snažan i brz kao u Kini proteklih desetljeća
PEKING - Mjesto Prvog kongresa Komunističke partije Kine u Šangaju i Crveni brod u jezeru Nanhu, Jiaxing, Zhejiang, mjesta su na kojima kineska komunistička partija sanja o plovidbi. Prije 100 godina ovdje je rođena Komunistička partija Kine.
Zapošljavanje u SAD-u naglo posustalo u travnju
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u naglo posustalo u travnju
WASHINGTON - Američki su poslodavci u travnju neto otvorili 266 tisuća novih radnih mjesta, gotovo trostruko manje nego u prethodnom mjesecu, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE