GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Proširen krug sudionika u operacijama s vrijednosnim papirima

Savjet HNB-a: Proširen krug sudionika u operacijama s vrijednosnim papirima
SREDIŠNJA BANKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2020 / 14:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u utorak je proširio krug potencijalnih sudionika u operacijama kupnje i prodaje vrijednosnih papira i na mirovinske i investicijske fondove te osiguravajuća društva, reagirajući tako na poremećaje u funkcioniranju tržišta uslijed izbijanja pandemije koronavirusom, a u cilju održavanja stabilnosti tržišta državnih vrijednosnih papira.

Kako je priopćeno iz HNB-a, bančin Savjet na današnjoj sjednici donio je odluku o dopunama odluke o provođenju monetarne politike HNB-a, kojom je omogućeno da u operacijama monetarne politike koje se provode kupnjom i prodajom državnih vrijednosnih papira kao druge ugovorne strane mogu sudjelovati i mirovinska društva sa sjedištem u RH, koja su dobila odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) za upravljanje mirovinskim fondovima, potom društva za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (tzv. UCITS fondovi) sa sjedištem u RH koja su od HANFA-e dobila odobrenje za rad te društva za osiguranje sa sjedištem u RH koja su od HANFA-e dobila odobrenje za rad te su upisana u sudski registar nadležnog suda.

Mirovinski i investicijski fondovi odnosno osiguravajuća društva mogu sudjelovati u kupnji i prodaji vrijednosnih papira ukoliko su financijski stabilni i ispunjavaju sve tehničke zahtjeve koje odredi HNB te ih o tome unaprijed obavijesti, kaže se dalje u priopćenju.

Reagirajući na poremećaje u funkcioniranju tržišta uslijed izbijanja pandemije koronavirusom, HNB je proširio tako krug potencijalnih sudionika u operacijama kupnje i prodaje vrijednosnih papira na navedene institucije u cilju održavanja stabilnosti tržišta državnih vrijednosnih papira, zaključuje se u priopćenju.

Iz HNB-a su dan ranije najavili da će, počevši od srijede 18. ožujka, nastaviti s održavanjem aukcija izravne kupnje vrijednosnih papira RH u kunama. Središnja banka je, naime, u prošli petak, u operaciji fine prilagodbe, otkupila vrijednosne papire Republike Hrvatske nominalnog iznosa 212,88 milijuna kuna.

Tagovi: Savjet HNB-a, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
SAD i Njemačka: Dva različita lica ekonomskog oporavka
INFLACIJA
SAD i Njemačka: Dva različita lica ekonomskog oporavka
ANALIZA - Znakovi inflacije se povećavaju, a ove godine bilježimo i visok rast cijena roba. Sve se više tvrtki suočava s nižim zalihama sirovina, bilo čelika, drva ili poluvodiča.
Biden upozorio na dalek put do oporavka ekonomije od pandemije
UPOZORENJE
Biden upozorio na dalek put do oporavka ekonomije od pandemije
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden reagirao je u petak na razočaravajuće podatke o zaposlenosti u SAD-u u travnju, kazavši da je pred američkim gospodarstvom "dalek put" do oporavka nakon pandemije.
Rendulić: Nema mjesta na svijetu gdje je razvoj bio tako snažan i brz kao u Kini proteklih desetljeća
RAST I RAZVOJ
Rendulić: Nema mjesta na svijetu gdje je razvoj bio tako snažan i brz kao u Kini proteklih desetljeća
PEKING - Mjesto Prvog kongresa Komunističke partije Kine u Šangaju i Crveni brod u jezeru Nanhu, Jiaxing, Zhejiang, mjesta su na kojima kineska komunistička partija sanja o plovidbi. Prije 100 godina ovdje je rođena Komunistička partija Kine.
Zapošljavanje u SAD-u naglo posustalo u travnju
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u naglo posustalo u travnju
WASHINGTON - Američki su poslodavci u travnju neto otvorili 266 tisuća novih radnih mjesta, gotovo trostruko manje nego u prethodnom mjesecu, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Izvoz u prva tri mjeseca porastao 9,5 posto, a uvoz 2,1 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prva tri mjeseca porastao 9,5 posto, a uvoz 2,1 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 30 milijardi kuna, što je 9,5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2020., dok je uvoz porastao za 2,1 posto, na 46,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE