GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD: Inflacija u prosincu bila čak niža nego što je prvotno objavljeno

SAD: Inflacija u prosincu bila čak niža nego što je prvotno objavljeno
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2024 / 08:37
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Cijene koje potrošači plaćaju na tržištu porasle su još sporije nego što je prvotno objavljeno, prema pomno praćenim revizijama koje je vlada objavila u petak.

Ažuriranja indeksa potrošačkih cijena pokazala su da je široka izmjerena košarica dobara i usluga porasla 0,2% na mjesečnoj razini, manje od prvotno prijavljenih 0,3%, priopćio je Zavod za statistiku rada Ministarstva rada.

Iako je promjena samo skromna, pomogla je potvrditi da se inflacija smanjivala na kraju 2023., dajući više prostora Federalnim rezervama da počnu smanjivati kamatne stope kasnije ove godine.

Revizije se provode kao nešto naravno za BLS, ali su ove godine privukle dodatnu pozornost nakon što je tržište oštro reagiralo na prošlogodišnje promjene. Naznake da je inflacija u 2022. porasla više od očekivanog dovele su do povećanja prinosa na državne obveznice i izazvale zabrinutost ulagača da bi Fed mogao zadržati restriktivniju monetarnu politiku.

Guverner FED-a Christopher Waller posebno je skrenuo pozornost na revizije iz 2022., što je izazvalo pozornost tržišta za najnoviji krug.

Isključujući hranu i energiju, takozvani temeljni CPI porastao je za 0,3% u mjesecu, isto kao što je izvorno objavljeno. Kreatori politike Fed-a skloni su se više usredotočiti na temeljne mjere jer one pružaju bolji pokazatelj dugoročnih kretanja inflacije.

Također, glavno očitanje za studeni je revidirano na više, za 0,2% u odnosu na početnu procjenu od 0,1%.

Sve u svemu, revizije pokazuju da je glavni CPI ubrzao po stopi od 2,7% na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju, što je pad od 0,1 postotni bod u odnosu na početno navedene brojke, prema Ianu Shepherdsonu, glavnom ekonomistu Pantheon Macroeconomicsa. Nadalje, revizija druge polovice stavila je CPI na viši - za 0,003 postotna boda, prema izračunima Goldman Sachsa.

Revizije su predstavljale "vlažnu misao", rekao je Paul Ashworth, glavni ekonomist za Sjevernu Ameriku u Capital Economicsu, iako bi mogle izvršiti određeni utjecaj na Fed.

"Budući da su neki dužnosnici Fed-a očito bili zabrinuti zbog ponavljanja prošle godine - kada je revizija pogurala mjesečne promjene u osnovnim cijenama u posljednjih nekoliko mjeseci prošle godine - nedostatak bilo kakve značajne promjene ove godine, barem na margini, podržava ranije smanjenje stope u svibnju”, dodao je Ashworth.

Fed daje prioritet indeksu cijena izdataka za osobnu potrošnju kao svom glavnom mjerilu inflacije. Očitanja CPI unose se u izračun PCE Ministarstva trgovine. Razlika između ta dva mjerila u biti je u tome što CPI odražava cijenu artikala dok se PCE prilagođava onome što potrošači zapravo kupuju, uzimajući u obzir promjene u ponašanju kada cijene rastu i padaju.

Tržišne cijene ročnica malo su se promijenile nakon objave podataka.

Trgovci i dalje u velikoj mjeri očekuju da će Fed održati svoju referentnu stopu prekonoćnog zaduživanja stabilnom na sljedećem sastanku u ožujku, zatim smanjiti u svibnju, nakon čega će uslijediti još četiri smanjenja od četvrtine postotnog boda do kraja godine, prema projekcijama CME grupe.

Tagovi: inflacija, cijene, amerika, potrošnja
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE