GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH

S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poors (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU.

Pozitivni izgledi odražavaju naše stajalište da bi se potencijalno manje konfrontirajuće domaće političko okruženje trebalo zadržati tokom sljedeće godine, naveli su iz S&P. Pojasnili su kako će se udio duga u BDP-u zadržati na 22 posto do kraja 2023. godine, uz razmjerno niske kamate i duge rokove dospijeća povjeriocima.

Rejting agencija dodala je da je ojačala stabilnost u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci, s razmjerno ''pravovremenim formiranjem vlade na državnom nivou nakon općih izbora u oktobru 2022. te se očekuje da će ekonomija zemlje nastaviti rasti u 2023., iako sporijim tempom''.

S&P procjenjuje da će ekonomski rast BiH u 2023. godini iznositi jedan posto.

U izvještaju o rejtingu pozitivnim je ocijenjeno da je BiH u pdecembru dobila status kandidata za članstvo u EU, dok se ''smanjila vjerovatnost da će se Republika Srpska – jedan od dva glavna entiteta koji čine zemlju – povući iz ključnih državnih institucija''

Tagovi: Standard&Poors, kreditni rejting BiH
PROČITAJ I OVO
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
PRORAČUN
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
BERLIN - Vladajuća koalicija u Njemačkoj je imala velike planove. A onda je izbio rat i došlo je do krize. Sada nedostaje novca za te planove. SPD, Zeleni i FDP se svađaju kako dalje.
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
PODACI I STVARNOST
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
ZAGREB - U veljači ove godine građani Hrvatske plaćali su hranu 17,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku po kojem su potrošačke cijene u veljači u prosjeku bile za 12 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE