GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P potvrdio kreditni rejting Hrvatske

S&P potvrdio kreditni rejting Hrvatske
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 08:39
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak kreditni rejting Hrvatske BBB-/A-3, uz stabilne izglede, istaknuvši fiskalne i monetarne mjere koje bi trebale ublažiti posljedice koronakrize i time spriječiti trajnu štetu po kreditne pokazatelje.

Hrvatsko gospodarstvo smanjit će se ove godine osam posto, procjenjuje S&P, ublaživši procjenu iz svibnja kada je predvidio 9-postotni pad.

U 2021. trebalo bi porasti 5,6 posto i dosegnuti pretpandemijsku razinu 2022., godinu dana ranije no što je agencija procijenila u svibnju.

Pandemija koronavirusa pogađa Hrvatsku ponajprije preko turističkog i ugostiteljskog sektora, a preliminarne informacije pokazuju da bi pad prihoda od turizma mogao biti blaži od 70 posto, procijenjenih u svibnju, ističe S&P.

"Unatoč kontinuirano povišenom pritisku na najistaknutije gospodarske sektore u sljedećim mjesecima, nekoliko će faktora spriječiti trajnu štetu po temeljne kreditne pokazatelje Hrvatske", smatraju u agenciji.

"Hrvatska je ušla u 2020. godinu sa znatno poboljšanim stanjem u vanjskotrgovinskoj bilanci i u proračunu, nakon višegodišnjeg smanjenja makroekonomskih neravnoteža", bilježe.

To je vladi omogućilo snažan fiskalni odgovor, koji će ublažiti pandemijski udar na tržište rada, konstatira S&P.

Ujedno bi alati monetarne politike, odgovor Hrvatske narodne banke, obilne devizne rezerve od gotovo 40 posto BDP-a i prihodi od turizma u proteklim mjesecima trebali ublažiti potencijalne vanjske pritiske na financiranje, dodaju.

Ukazuju i na preventivni valutni swap s Europskom središnjom bankom (ECB) u vrijednosti dvije milijarde eura, sklopljen uoči ulaska u Europski tečajni mehanizam II.

Hrvatski gospodarski oporavak u razdoblju od 2021. do 2023. značajno će poduprijeti i neto priljev iz proračuna Europske unije u sklopu više omotnica, uključujući i "Next Generation EU".

To bi, zajedno s ustrajanjem vlade u štedljivoj fiskalnoj politici, trebalo pomoći u konsolidaciji proračunskog deficita i stvoriti uvjete da javni dug od 2021. ponovo krene silaznom putanjom, kao i prije pandemije Covida 19.

Procjenjuju da će Hrvatska ove godine zabilježiti proračunski manjak od 6,4 posto BDP-a, ublaživši procjenu iz svibnja za 0,4 postotna boda budući da je gospodarstvo zahvaljujući "otpornom" turizmu bilježi bolje rezultate no što se očekivalo.

U 2021. godini manjak u proračunu opće države trebao bi pasti na oko tri posto BDP-a a silazni trend trebao bi se nastaviti i u 2022. i u 2023., budući da će vlada nastojati poštovati Maastriške kriterije u procesu usvajanja eura.

Javni dug iskazan u BDP-u trebao bi ove godine iznositi 85,8 posto, u usporedbi s 87 posto procijenjenih u svibnju. U idućoj godini trebao bi pasti na 83,4 posto. U svibnju agencija je očekivala da će kliznuti na 83,9 posto.

Rejting podupiru umjerena neto zaduženost Hrvatske i višak u proračunu opće države u razdoblju od 2017. do 2019. a ograničava ga ispodprosječni dohotak u usporedbi sa sličnim zemljama i visoki javni dug, konstatira agencija.

Hrvatska također ima manje fleksibilan monetarni okvir od sličnih zemalja iako on funkcionira kao sidro, primjećuju.

Izgledi su za rejting stabilni budući da će pojačani zaštitni mehanizmi i izgledi za oporavak gospodarstva amortizirati rizike koje za bilancu plaćanja i proračun predstavlja utjecaj pandemije koronavirusa na važan turistički sektor, navodi agencija.

Upozorava da bi mogla sniziti rejting Hrvatske ako ojačaju vanjski pritisci na financiranje odnosno ako se javne financije ne oporave u sljedeće dvije do tri godine, što bi značilo rast javnog duga.

Rejting bi mogao biti podignut bude li hrvatsko gospodarstvo, a time i BDP po stanovniku, u sljedeće tri godine raslo snažnije no što trenutno u S&P-u očekuju.

Dugoročno bi na rejting trebalo povoljno utjecati i usvajanje eura, dodaju.

Tagovi: kreditni rejting Hrvatske, Standard&Poors, investicijski rejting, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
SKUPŠTINA
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
ZAGREB - Na virtualnoj godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) hrvatsko izaslanstvo razgovaralo je o daljnjoj podršci Svjetske banke u vezi oporavka i ublažavanja posljedica pandemije, a sa MMF-om o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva financija.
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
EU FONDOVI
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
BRUXELLES - Hrvatska je tijekom proteklih sedam godina uspjela iskoristiti svih 10,7 milijardi eura koje joj je EU stavila na raspolaganje iz fondova, no krajnjim korisnicima projekata isplaćeno je dosad 39 posto tog iznosa čime je RH na posljednjem mjestu među 28 država.
WTO idućeg tjedna planira odobriti europske carine na uvoz iz SAD-a
CARINE
WTO idućeg tjedna planira odobriti europske carine na uvoz iz SAD-a
ŽENEVA - Europska unija trebala bi idućeg tjedna dobiti službeno odobrenje za nametanje carina na četiri milijarde dolara vrijedan uvoz iz SAD-a, kao odgovor na spor vezan uz subvencioniranje proizvođača zrakoplova Boeing, pokazao je u ponedjeljak dokument Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije
MIGRACIJE
OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije
ŽENEVA - Broj izdanih boravišnih dozvola smanjio se za gotovo polovinu u prvih šest mjeseci, što je "bez presedana", navodi OECD u izvješću objavljenom u ponedjeljak i ocjenjuje da će međunarodne migracije biti "izrazito male" u 2020.
Lagarde: EU ne smije odgađati raspodjelu iz fonda oporavka
PORUKE
Lagarde: EU ne smije odgađati raspodjelu iz fonda oporavka
FRANKFURT - Europa ne smije odgađati raspodjelu 750 milijardi eura iz fonda za oporavak gospodarstva pogođenog pandemijom, a trebala bi raspravljati i o stvaranju trajnog fiskalnog alata za blok eurozone, izjavila je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde za Le Monde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE