GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P potvrdio kreditni rejting BiH

S&P potvrdio kreditni rejting BiH
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2020 / 16:12
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Međunarodna procjeniteljska agencija Standard and Poors potvrdila je dosadašnji kreditni rejting Bosne i Hercegovine prognozirajući istodobno razmjerno skroman gospodarski rast u toj zemlji u naredne četiri godine, objavila je u utorak Središnja banka BiH koja je naručitelj ovakvih analiza.

Standard and Poors (S&P) označio je kreditni rejting BiH oznakom „B“ s pozitivnim izgledima, što ovu zemlju svrstava u red onih u kojima za investitore postoji visoki kreditni rizik jer je kreditna sposobnost države opisana kao "spekulativna".

U obrazloženju potvrde dosadašnjeg rejtinga analitičari ove agencije navode da je, unatoč dugoročnoj političkoj podijeljenosti u BiH, njeno gospodarstvo ipak nastavilo rasti, a zemlja je zadržala fiskalnu stabilnost uz iznos javnog duga na razini od 30 posto bruto domaćeg proizvoda.

Agencija predviđa rast BDP-a u BiH od 2,7% u naredne četiri godine.

Pozitivni izgledi su utemeljeni na iskazanom verbalnom opredjeljenju vlasti u BiH da nastave provoditi strukturne reformama i da u narednih 6 do 12 mjeseci postignu dogovor o aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Reforme bi se, prema očekivanjima analitičara, mogle odnositi na smanjenje tereta troškova rada i poboljšanje upravljanja javnim poduzećima.

Uvjet za eventualno poboljšanje kreditnog rejtinga BiH, upozorili su iz Standard and Poor's-a, je stabiliziranje unutarnjih odnosa i postizanje konsenzusa u pogledu poticanja gospodarskog rasta i strukturnih reformi. No BiH mora računati i s mogućim sniženjem kreditnog rejtinga u slučaju eskalacije političkih napetosti jer bi to sigurno ugrozilo očekivani gospodarski rast.

Sadašnji kreditni rejting BiH je aktualan od ožujka 2019. godine kada je S&P poboljšala izglede sa stabilnih na pozitivne, što je bilo prvo poboljšanje još od od 2012. godine.

Tagovi: kreditni rejting BiH, Standard&Poors, ekonomija BiH
PROČITAJ I OVO
U Europi se otvaraju barovi, nastavlja se popuštanje mjera u SAD-u
POPUŠTANJE
U Europi se otvaraju barovi, nastavlja se popuštanje mjera u SAD-u

LONDON - U Europi se u četvrtak nastavilo popuštanje mjere ograničenog kretanja zahvaljujući slabljenju pandemije koronavirusa, što odudara od novih rekorda srušenih u Latinskoj Americi i podatka o 100.000 umrlih u Sjedinjenim Državama.

Marić otkrio gdje idu prve europske milijarde
OTKRIĆA
Marić otkrio gdje idu prve europske milijarde

ZAGREB - Ministar financija je objasnio kome će ići prve milijarde eura iz Fonda solidarnosti Europske unije za potporu gospodarstvu, koliko ljudi danas ovisi o državnom proračunu, a bilo je riječi i o nadolazećim parlamentarnim izborima.

SAD: Preko dva milijuna novih zahtjeva za naknadu za nezaposlenost
TRŽIŠTE RADA
SAD: Preko dva milijuna novih zahtjeva za naknadu za nezaposlenost
WASHINGTON - Više od dva milijuna građana Sjedinjenih Država podnijelo je u prošlom tjednu zahtjev za isplatu naknade za nezaposlenost, objavila je u četvrtak američka vlada.
Francuska vodeće europsko odredište za nove strane investicije
INVESTICIJE
Francuska vodeće europsko odredište za nove strane investicije
PARIZ - Francuska je po prvi put zauzela poziciju glavnog europskog odredišta za nove strane investicije, ostavivši iza sebe Veliku Britaniju i Njemačku, pokazalo je u četvrtak istraživanje konzultantske tvrtke EY.
Glas poduzetnika traži transparentno korištenje 10 milijardi eura za spas gospodarstva
ZAHTJEVI
Glas poduzetnika traži transparentno korištenje 10 milijardi eura za spas gospodarstva
ZAGREB - Oko 70% ispitanika boji se da će novac, ako i kada ga dobijemo, biti korišten na krpanje minusa u proračunu i ubacivanje u javni sektor.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE