GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P nakon 13 godina vratila kreditni rejting Zagreba u investicijski, uz pozitivne izglede

S&P nakon 13 godina vratila kreditni rejting Zagreba u investicijski, uz pozitivne izglede
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2024 / 11:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grad Zagreb priopćio je u nedjelju kako mu je, nakon 13 godina, agencija Standard & Poor’s (S&P) podigla kreditni rejting iz špekulativnog u investicijski, uz pozitivne izglede.

Agencija Standard & Poor’s (S&P) povećala je u petak kreditni rejting Gradu Zagrebu s ‘BB+’ na ‘BBB-‘, uz pozitivne izglede, zbog poboljšane likvidnosti koja nastavlja jačati uz solidne proračunske rezultate, priopćio je Grad, navodeći da je tom revizijom kreditne ocjene, nakon 13 godina, rejting agencija uvrstila Zagreb u investicijski razred kreditnih ocjena, u kojemu je zadnji put bio 2011. godine.

Agencija navodi da je gradska uprava pod gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem učinila značajne iskorake u smjeru poboljšanja financijskog upravljanja Gradom, učinkovitog upravljanja likvidnošću kao i u pogledu transparentnosti poslovanja.

Dodatno, istaknula je i okončanje praksi kvazi-zaduženja odnosno skrivenih dugova iz prijašnjih vremena, kao važan čimbenik koji je između ostalih utjecao na podizanje kreditnog rejtinga. Pozitivnim ističu i korištenje EU fondova za poticanje ulaganja i obnovu nakon potresa, ističući povlačenje od oko 200 milijuna eura iz Fonda solidarnosti u svrhu podmirenja troškova obnove infrastrukture, navodi Grad.

Gradonačelnik Tomašević izrazio je zadovoljstvo odlukom S&P-a.

„Ponovno povećanje kreditnog rejtinga, nakon samo pola godine od prethodnog, pokazuje povjerenje agencije u naš rad, rezultate i sposobnost da odgovorno upravljamo gradom”, rekao je Tomašević komentirajući treće povećanje rejtinga Grada u posljednjih godinu i pol dana.

Naglasio je kako, zahvaljujući takvim financijskim rezultatima, za razliku od brojnih drugih gradova, u Zagrebu u mandatu njegove gradske uprave nisu povećane cijene režija, kao ni cijena javnog prijevoza, dječjih vrtića ili domova za starije. „Uz to, unatoč negativnim učincima Vladine porezne reforme koje je istaknula i agencija S&P, Grad Zagreb ima daleko najveće plaće u Hrvatskoj, uz BDP po glavi stanovnika za 75 posto veći od nacionalnog prosjeka”, istaknuo je gradonačelnik.

Kreditna agencija Standard&Poor’s u rujnu 2021. je promijenila izglede Zagreba iz negativnih u stabilne, u rujnu 2022. mu je podigla kreditni rejting, u ožujku 2023. je izglede Grada pomakla iz stabilnih u pozitivne, te u rujnu 2023. ponovno podigla kreditni rejting Grada Zagreba.

Tagovi: s&p, REJTING, ZAGREB, TOMAŠEVIĆ
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE