GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost

S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2024 / 07:42
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.

Analiza je koristila rast državne potrošnje kao alat za mjerenje fiskalnih poticaja.

"Prema našem mišljenju, fiskalni poticaji su strategija kupnje koja bi mogla imati dugoročne koristi, ako su projekti usmjereni na oživljavanje potrošnje ili industrijske nadogradnje koje povećavaju dodanu vrijednost", rekao je Xu.

Kina je postavila cilj od oko 5% rasta BDP-a ove godine, cilj za koji mnogi analitičari kažu da je ambiciozan s obzirom na razinu najavljenih poticaja. Čelnik vodeće agencije za gospodarsko planiranje rekao je u ožujku da će Kina "ojačati makroekonomske politike" i povećati koordinaciju između fiskalne, monetarne, politike zapošljavanja, industrijske i regionalne politike.

Visoke razine duga ograničavaju koliko fiskalnih poticaja lokalna vlast može poduzeti, bez obzira na to smatra li se grad regijom s visokim ili niskim prihodima, navodi se u izvješću S&P-a.

Javni dug kao udio u BDP-u može se kretati od oko 20% za grad s visokim prihodima Shenzhen, do 140% za daleko manji grad s niskim prihodima Bazhong u jugozapadnoj pokrajini Sichuan, navodi se u izvješću.

"S obzirom na fiskalna ograničenja i sve manju učinkovitost, očekujemo da će se lokalne vlasti usredotočiti na smanjenje birokracije i poduzimanje drugih mjera za poboljšanje poslovnog okruženja i podupiranje dugoročnog rasta i životnog standarda", rekao je Xu iz S&P-a.

"Ulaganje je manje učinkovito usred [drastičnog] usporavanja sektora nekretnina", dodao je Xu.

Ulaganja u fiksnu imovinu za dosadašnju godinu ubrzala su u ožujku u odnosu na prva dva mjeseca godine, zahvaljujući ubrzanju ulaganja u proizvodnju, prema službenim podacima objavljenim ovog tjedna. Ulaganja u infrastrukturu usporila su rast, dok su se ulaganja u nekretnine dodatno smanjila.

Kineska vlada ranije ove godine objavila je planove za jačanje domaće potražnje subvencijama i drugim poticajima za nadogradnju opreme i zamjenu potrošačkih proizvoda. Službeno se očekuje da će te mjere stvoriti više od 5 bilijuna juana (704,23 milijarde dolara) godišnje potrošnje na opremu.

Dužnosnici su prošli tjedan rekli novinarima da će na fiskalnom planu središnja vlada pružiti "snažnu potporu" takvim poboljšanjima.

S&P je utvrdio da su fiskalni poticaji lokalnih vlasti općenito veći i učinkovitiji u bogatijim gradovima, na temelju podataka od 2020. do 2022.

“Gradovi s višim dohotkom vode jer su manje osjetljivi na pad tržišta nekretnina, imaju jače industrijske baze i njihova je potrošnja otpornija na padove”, rekao je Xu u izvješću. "Industrija, potrošnja i ulaganja ostat će ključni pokretači rasta u budućnosti."

"Sektori više tehnologije nastavit će pokretati industrijsku nadogradnju Kine i usidriti dugoročni gospodarski rast", rekao je Xu. "Unatoč tome, višak kapaciteta u nekim sektorima mogao bi izazvati pad cijena u kratkom roku."

Tagovi: kina, fiskalni poticaji, učinkovitost, nekretnine, industrija, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE