GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija se neuspješno bori protiv inflacije

Rusija se neuspješno bori protiv inflacije
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 08:35
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
MOSKVA - Borba protiv inflacije u Rusiji još nije donijela veće rezultate. Ruska središnja banka je u listopadu podigla ključnu kamatnu stopu za dva postotna boda na 15 posto, što je četvrto povećanje u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prema predviđanjima središnje banke, inflacija će iznositi 7,5 posto, a nije isključeno da će banka do kraja godine ponovno podići ključnu kamatnu stopu.

U ruskoj središnjoj banci priznaju da još nisu uspjeli ukrotiti inflaciju, cijene hrane znatno su više u odnosu na prošlu godinu, što ističu i potrošači. Ako ste ranije za tisuću rubalja mogli kupiti dovoljno hrane za tri ili četiri dana, sada tisuću rubalja, što je oko 11 eura, ne znači ništa. S ovim novcem možete kupiti mlijeko, jogurt, kruh i ništa drugo, rekla je majka dvoje djece Darja.

Prije dva tjedna Duma je odobrila proračun za iduću godinu koji iznosi 375 milijardi eura. Gotovo trećina proračuna izdvojena je za vojsku, u usporedbi s ovom godinom, ruski će vojni izdaci iduće godine porasti za 68 posto.

"Problem inflacije ne može se riješiti u ratnim uvjetima, kada se vojno-industrijskom kompleksu izdvajaju neograničene količine novca", rekao je ekonomist Maksim Blunt.

Prema predviđanjima središnje banke, inflacija će na kraju godine iznositi 7,5 posto, a dogodine bi se trebala smanjiti na četiri posto. Neki analitičari ističu i problem nedostatka radne snage. Prema izračunima konzultantske tvrtke Yakov i partneri Rusiji će do 2030. godine, ako se ništa ne poduzme, nedostajati između dva i četiri milijuna radnika.

Tagovi: Rusija, inflacija, rublja
PROČITAJ I OVO
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE