GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordno niska nezaposlenost u Sloveniji

Rekordno niska nezaposlenost u Sloveniji
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2023 / 19:56
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Rekordno niska razina registrirane nezaposlenosti: u rujnu 46.000 tražitelja posla

Nezaposlenost je ponovno pala u rujnu nakon dva mjeseca rasta, spustivši se na novu najnižu razinu u povijesti zemlje. Krajem prošlog mjeseca bilo je evidentirano 45.999 nezaposlenih, što je 2,9 posto manje nego u kolovozu i 11,6 posto manje nego u rujnu prošle godine.

Mjesec dana ranije, krajem kolovoza, na zavodu za zapošljavanje bile su prijavljene 47.383 nezaposlene osobe, što je 0,2 posto više nego u srpnju i 12,1 posto manje nego u kolovozu prošle godine.

U rujnu su se na Zavod za zapošljavanje prijavile 4874 nove nezaposlene osobe, što je 23,3 posto više nego u kolovozu i 1,8 posto manje nego u rujnu prošle godine. Među novoprijavljenima 2211 nezaposlenih je zbog prestanka radnog odnosa na određeno vrijeme, 815 osoba koje prvi put traže zaposlenje, 46 nezaposlenih zbog stečaja i 654 viška radnika, objavio je Zavod za zapošljavanje.

U odnosu na prošli mjesec najviše je porastao broj novih tražitelja zaposlenja, za 234 posto. Prijava nakon isteka ugovora o radu na određeno bilo je 22,8 posto više, viškova se javilo 13,8 posto manje, a nezaposlenih zbog stečajeva 27,8 posto više.

Međugodišnja usporedba pokazuje da se prijavilo 17 posto više viška radnika, 21,1 posto više stečajevaca i 3,7 posto više tražitelja prvog zaposlenja. U evidenciju nezaposlenih nakon isteka radnog odnosa na određeno vrijeme prijavilo se 4,9 posto manje osoba.

Od 6258 nezaposlenih koje je zavod u rujnu odjavio iz evidencije, zaposlilo se ili samozaposlilo 4366 osoba, što je 111,2 posto više nego u kolovozu i 4,4 posto manje nego lani u rujnu.

Među onima koji su dobili posao najviše je tajnica, prodavačica, odgojiteljica i pomoćnica odgojiteljica predškolske djece, učiteljica razredne nastave, radnica za jednostavne poslove u proizvodnim djelatnostima, učiteljica predmetne nastave u osnovnim školama, spremačica, poslužiteljica i pomoćnica u kućanstvu itd. u uredima, hotelima i drugim objektima, trgovački predstavnici, pomoćni radnici u nastavi, pomoćni radnici u kuhinji, konobari i skladištari te referenti nabave i prodaje.

U rujnu je zabilježen pad broja nezaposlenih na mjesečnoj razini u svim područnim službama Zavoda. Više nego na nacionalnoj razini pao je u uslugama Maribora (-5,2 posto), Kranja (-4,9 posto), Ptuja (-4,0 posto), Nove Gorice (-3,5 posto), Murske Sobote (-3,4 posto) i Velenje (-3,1 posto). U Trbovlju je pad bio jednak kao iu Republici (-2,9 posto), zatim u Ljubljani (-2,6 posto), Kopru (-2,4 posto), Celju (-1,5 posto), Sevnici (-1,1 posto) i Novo mesto (-0,4 posto).

Na godišnjoj razini nezaposlenost je najviše smanjena u područnim službama zavoda Kranj (-17,1 posto) i Ptuj (-16,0 posto), a najmanje u službama Sevnica (-6,1 posto) i Velenje (-6,6 posto).

Tagovi: , Slovenija, nezaposlenost u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE