GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rejting agencije zadržale ocjenu Španjolske uz perspektivu stabilno

Rejting agencije zadržale ocjenu Španjolske uz perspektivu stabilno
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2020 / 21:48
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Unatoč gospodarskoj krizi s kojom se suočava Španjolska, paralizirana koronavirusom, agencije za dodjelu kreditnog rejtinga nisu promijenile svoju ocjenu te zemlje.

Standard & Poors je zadržao ocjenu A španjolskog duga s perspektivom „stabilno“, no procjenjuje kako će Španjolska ove godine doživjeti gospodarski pad od -1,8 posto. Prethodno očekivanje ove agencije bio je rast od 1,5 posto.

„Karantena je prekinula normalnu gospodarsku aktivnost zbog čega smo promijenili svoju procjenu rasta. Očekujemo kako će gospodarstvo opet porasti u 2021. godini po stopi od 3,1 posto“, priopćio je S&P.

Agencija Moodys poručila je samo kako zadržava svoju ocjenu Baa1 uz perspektivu „stabilno“.

Španjolska je druga europska zemlja po broju zaraženih koronavirusom nakon Italije, s 25.374 oboljele osobe. Od toga je preminulo njih 1.378 dok se oporavilo 2.125 pacijenata.

Diljem Španjolske kompanije otpuštaju radnike jer su stanovnici tjedan dana zatvoreni u kućama uz dopuštenje da idu samo u bolnicu, trgovinu po hranu, farmaciju, na kiosk, banku, benzinsku postaju ili prošetati psa.

Premijer Pedro Sánchez najavio je prošli tjedan 200 milijardi eura vrijedan financijski paket pomoći gospodarstvo koji uključuje državna jamstva, kredite i subvencije pogođenim kompanijama. Nakon toga je i Europska središnja banka najavila masovni otkup vrijednosnica kako bi upumpala likvidnost u umrtvljena europska gospodarstva.

Koronavirus je pogodio Španjolsku u trenutku kada se oporavila od gospodarske krize iz razdoblja od 2008. do 2014. godine.

Tagovi: Španjolska, španjolska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE