GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Registar kućanstava korak do poreza na imovinu

Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2023 / 09:42
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.

Što država doista kani s Registrom stanovnika, obitelji i kućanstava, pitanje je koje se neizbježno nametnulo nakon što su njegovo osnivanje proteklih dana najavili ministar financija i ravnatelj Porezne uprave, piše Jutarnji list.

Je li to bolje ciljanje državnih pomoći, kako je spomenuo ministar Marko Primorac, ili je, možda, prvi korak za uvođenje poreza na nekretnine? A možda je namjera i uvođenje “sintetičkog” oporezivanja” dohotka, u kojem se svi prihodi tretiraju na isti način, bez obzira na to jesu li od rada, kapitala ili iznajmljivanja apartmana?

Pravi odgovori na ta pitanja vjerojatno će se doznati kada Registar bude gotov, za godinu i pol do dvije. Tada će na jednome mjestu biti podaci o svim dohocima i imovini, omogućit će da se vidi tko čini zajedničko kućanstvo, svi će imati imovinske kartice “i neće biti moguće sakriti tko čime raspolaže”.

Kako je pojasnio ravnatelj PU Božidar Kutleša na televiziji N1, trenutačno nedostaje poveznica između pojedinačnog OIB-a i grupe OIB-a, odnosno između prihoda i imovine pojedinca te prihoda i imovine obitelji ili kućanstva.

Kako se čini, sve je krenulo od potrebe stvaranja Registra stanovništva, koji bi djelomice ili u cijelosti zamijenio klasični popis stanovništva. No, umjesto institucija poput DZS-a ili MUP-a, posao su preuzeli Porezna uprava i Ministarstvo financija, koji će na njemu raditi u suradnji s drugim državnim tijelima i jedinicama lokalne samouprave.

Tagovi: Registar kućanstava, porez na imovinu, Marko Primorac
PROČITAJ I OVO
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
RAST
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
TOKYO - Japanska ekonomija porasla je 2,7% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju godine, šireći se dalje od ranijih procjena od 1,6% iz prošlog mjeseca, pokazali su vladini podaci u četvrtak.
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
OCJENE
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
ZAGREB - Povjerenstvo za fiskalnu politiku je u raspravi o vladinom godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, ocijenilo da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, priopćilo je povjerenstvo u srijedu.
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
SARADNJA
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
PRIĐTINA - Za kompanije sa Zapadnog Balkana je važno da nastave da sarađuju, rade na zajedničkim projektima i zajedno nastupaju na trećim tržištima, istakao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i poručio da su ekonomije Zapadnog Balkana ispunile najvažnije standarde poslovanja i da su spremne da postanu deo jedinstvenog evropskog tržišta.
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju
IZVOZ
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju

PEKING - Kineski izvoz pao je u svibnju prvi put od veljače, pokazali su carinski podaci objavljeni u srijedu.
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
BOLJE PROGNOZE
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u 2023. godini za 1,9 posto, prognozirala je u utorak Svjetska banka, više nego udvostručivši procjenu, dok bi eurozona zbog postrožene monetarne politike i cijena energije trebala balansirati na rubu stagnacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE