GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju

Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2022 / 07:47
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o prosječnim mjesečnim plaćama, nastavak njihovog nominalnog godišnjeg rasta zabilježen je i u travnju uz blago smanjenje na mjesečnoj razini.

S iznosom od 7.547 kuna prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama bila je 0,8% niža u odnosu na ožujak (realno -3,3%). U usporedbi s travnjem 2021. prosječna plaća nominalno je viša za 465 kuna ili 6,6%. Iako se dinamika rasta neto plaća zadržala na razinama iz ožujka, sve snažnija inflacija umanjuje njihovu realnu vrijednost.

Naime, godišnja stopa inflacije u promatranom mjesecu nadmašila je godišnji nominalan rast plaća pa je prosječna neto plaća isplaćena u pravnim osobama u odnosu na travanj 2021. realno niža za 2,6%. Kumulativno u prva četiri mjeseca ove godine prosječna plaća od 7.498 kuna bila je nominalno 6,2% viša, ali i realno 0,9% niža, u usporedbi s razdobljem od siječnja do travnja 2021.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome nastavila je s rastom na godišnjoj razini te je u travnju dosegnula 10.245 kuna. Na mjesečnoj razini prosječna mjesečna bruto plaća bila je u travnju nominalno 0,8% niža (realno 3,3%) u odnosu na ožujak. Na godišnjoj razini dinamika rasta blago je usporila odnosno bruto plaća je u prosjeku bila 716 kuna ili 7,5% veća u odnosu na bruto plaće u travnju 2021.

Iako u nastavku godine očekujemo nastavak rasta plaća po sličnoj dinamici, njihova realna vrijednost nastavit će se smanjivati zbog snažnog rasta cijena roba i usluga za osobnu potrošnju. Nominalni rast plaća podržan je ponovnim povećanjem administrativno utvrđene minimalne plaće za preko 10% od početka godine (bruto na 4687,5 kn odnosno neto na 3.750 kn), ali i sve snažnijim zahtjevima za rastom plaća i u privatnom sektoru zbog jačanja inflacije i činjenice da u određenim djelatnostima još uvijek nedostaje radne snage.

Od 1. svibnja osnovica za plaće u javnim i državnoj službi povećana je za 4% i isplaćuje se s plaćom za svibanj. Naknada za prijevoz s jedne kune raste na 1,35 kunu, uz deset posto korektivnog mehanizma u varijanti ako se poveća cijena goriva, a povećan je i iznos za sistematske preglede s 500 na 1200 kuna.

Tagovi: Prosječna plaća za travanj, realna plaća, inflacija, inflacija u Hrvatskoj, prosječna plaća u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Manpower: U prvom polugodištu većina tvrtki podigla plaće
PLAĆE
Manpower: U prvom polugodištu većina tvrtki podigla plaće
ZAGREB - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.
Skroman rast europske ekonomije u drugom kvartalu
MLITAVO
Skroman rast europske ekonomije u drugom kvartalu
LUXEMBOURG - Europsko gospodarstvo skromno je poraslo i u drugom tromjesečju, izvijestio je u srijedu europski statistički ured, blago snizivši procjene rasta u eurozoni.
Srbija: Inflaciju od 12,8 posto potaknule cijene hrane i energenata
POSLJEDICE
Srbija: Inflaciju od 12,8 posto potaknule cijene hrane i energenata
BEOGRAD - Inflacija u Srbiji u srpnju je bila na razini od 12,8 posto, od čega je više od dvije trećine rasta posljedica utjecaja cijena hrane i energenata, priopćila je u srijedu Narodna banka Srbije (NBS).
Inflacija u Britaniji premašila 10 posto
RAST
Inflacija u Britaniji premašila 10 posto
LONDON - Rast potrošačkih cijena u Velikoj Britaniji snažno je ubrzao u srpnju, dosegnuvši najvišu razinu od veljače 1982. godine i dodatno pojačavši pritisak na kućanstva, pokazali su službeni podaci objavljeni u srijedu.
Inflacija u Hrvatskoj dosegnula rekordnih 12,3 posto
CIJENE
Inflacija u Hrvatskoj dosegnula rekordnih 12,3 posto
ZAGREB – Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u srpnju 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE