GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju

Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2022 / 07:47
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o prosječnim mjesečnim plaćama, nastavak njihovog nominalnog godišnjeg rasta zabilježen je i u travnju uz blago smanjenje na mjesečnoj razini.

S iznosom od 7.547 kuna prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama bila je 0,8% niža u odnosu na ožujak (realno -3,3%). U usporedbi s travnjem 2021. prosječna plaća nominalno je viša za 465 kuna ili 6,6%. Iako se dinamika rasta neto plaća zadržala na razinama iz ožujka, sve snažnija inflacija umanjuje njihovu realnu vrijednost.

Naime, godišnja stopa inflacije u promatranom mjesecu nadmašila je godišnji nominalan rast plaća pa je prosječna neto plaća isplaćena u pravnim osobama u odnosu na travanj 2021. realno niža za 2,6%. Kumulativno u prva četiri mjeseca ove godine prosječna plaća od 7.498 kuna bila je nominalno 6,2% viša, ali i realno 0,9% niža, u usporedbi s razdobljem od siječnja do travnja 2021.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome nastavila je s rastom na godišnjoj razini te je u travnju dosegnula 10.245 kuna. Na mjesečnoj razini prosječna mjesečna bruto plaća bila je u travnju nominalno 0,8% niža (realno 3,3%) u odnosu na ožujak. Na godišnjoj razini dinamika rasta blago je usporila odnosno bruto plaća je u prosjeku bila 716 kuna ili 7,5% veća u odnosu na bruto plaće u travnju 2021.

Iako u nastavku godine očekujemo nastavak rasta plaća po sličnoj dinamici, njihova realna vrijednost nastavit će se smanjivati zbog snažnog rasta cijena roba i usluga za osobnu potrošnju. Nominalni rast plaća podržan je ponovnim povećanjem administrativno utvrđene minimalne plaće za preko 10% od početka godine (bruto na 4687,5 kn odnosno neto na 3.750 kn), ali i sve snažnijim zahtjevima za rastom plaća i u privatnom sektoru zbog jačanja inflacije i činjenice da u određenim djelatnostima još uvijek nedostaje radne snage.

Od 1. svibnja osnovica za plaće u javnim i državnoj službi povećana je za 4% i isplaćuje se s plaćom za svibanj. Naknada za prijevoz s jedne kune raste na 1,35 kunu, uz deset posto korektivnog mehanizma u varijanti ako se poveća cijena goriva, a povećan je i iznos za sistematske preglede s 500 na 1200 kuna.

Tagovi: Prosječna plaća za travanj, realna plaća, inflacija, inflacija u Hrvatskoj, prosječna plaća u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
S&P poboljšao izglede kreditnog rejtinga Crne Gore iz stabilnog u pozitivan
IZGLEDI
S&P poboljšao izglede kreditnog rejtinga Crne Gore iz stabilnog u pozitivan
PODGORICA - Agencija za kreditni rejting, Standard & Poor’s (S&P), objavila je novi izveštaj za Crnu Goru, u kome je dosadašnji izgled, označen kao „stabilan“, poboljšan u „pozitivan“, uz zadržavanje ocene B/B, saopšteno je iz Ministarstva finansija.
Uskrs i turistička sezona dodatni su rizici za rast inflacije
RIZICI
Uskrs i turistička sezona dodatni su rizici za rast inflacije
ZAGREB - Hrvatska ima najvišu stopu inflacije u eurozoni – podatak je koji bi neupućenog promatrača mogao zabrinuti. Ali premijer Andrej Plenković kaže – sve je očekivano, problema nema.
Hoće li inflacija dodatno ubrzati zbog rasta plaća?
PLAĆE
Hoće li inflacija dodatno ubrzati zbog rasta plaća?
ZAGREB - Stagnacija godišnje stope inflacije - koja je u veljači, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila 4,1 posto - nije dobra vijest za potrošače nakon njezina višemjesečnog usporavanja.
Počeli su pregovori o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere
POREZI
Počeli su pregovori o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere
WASHINGTON - Početkom ovog tjedna najveća svjetska gospodarstva započela su pregovore o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere.
Četvrtina zaposlenih u Njemačkoj ima migrantsko podrijetlo
PORIJEKLO
Četvrtina zaposlenih u Njemačkoj ima migrantsko podrijetlo
BERLIN - Mnogi njemački sektori oslanjaju se na ljude stranog podrijetla zbog nedostatka kvalificirane radne snage diljem zemlje, objavio je u petak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE