GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RBA analitičai: Inflacija će usporiti, ali ostaje dvoznamenkasta

RBA analitičai: Inflacija će usporiti, ali ostaje dvoznamenkasta
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2023 / 22:50
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema jučer objavljenim konačnim podacima DZS-a, potvrđen je rast cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju 2023., mjeren indeksom potrošačkih cijena, od 12,7% u odnosu na siječanj 2022.

Godišnja stopa rasta nastavila je i deveti mjesec za redom bilježiti dvoznamenkaste stope, međutim, uz skromniju dinamiku. Naime, godišnja stopa rasta spustila se na najnižu razinu od kolovoza 2022., a usporavanje je zabilježeno drugi mjesec zaredom.

Godišnju stopu inflacije nastavljaju predvoditi kategorije čiji je rast predvođen rastom troškova, ali je primjetan doprinos i ostalih kategorija. Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren kod Restorana i hotela (19,5% uz doprinos porastu od 0,98 postotnih bodova), Hrane i bezalkoholnih pića (17,3%,+4,6pb), Pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva (16,6%, +0,96pb), Stanovanja, vode, električne energija, plina i ostalih goriva (15,9%, +2,7pb), Odjeće i obuće (13,8%, +0,84pb), Raznih dobara i usluga (11,7%, +0,73pb). Navedeno ocrtava široko rasprostranjen rast cijena u gospodarstvu u odnosu na godinu dana ranije.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene zadržale su stabilnost, odnosno ostale su u prosjeku nepromijenjene u odnosu na kraj prošle godine. U odnosu na prosinac najviše su porasle cijene u skupinama Restorani i hoteli (+2,5%), Zdravlje (+2,2%), Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva (+1,7%), Hrana i bezalkoholna pića (+1,5%), Razna dobra i usluge (+1,0%), Rekreacija i kultura (+0,9%). Rast cijena na mjesečnoj razini ublažile su niže cijene u skupini Odjeća i obuća (-11,5%), što je posljedica sezonskih sniženja. U istom smjeru djelovale su i cijene u skupini Prijevoz (-1%) uslijed nižih cijena goriva za motorna vozila. Promatrajući rast cijena po spomenutim skupinama, primjetno je jačanje inflatornih pritisaka kod usluga, što je već vidljivo u kretanjima inflacije u europodručju. Navedena kretanja ukazuju kako je, unatoč administrativnim mjerama Vlade o ograničavanju cijena u pojedinim kategorijama proizvoda, evidentno da se inflacija prelijeva i na ostale skupine proizvoda i vrši pritisak i s potražne strane.

Prema posebnim skupinama, cijene dobara bile su više 13,9%, a cijene usluga 9,3% godišnje. Ukupno bez energije i hrane potrošačke cijene su u siječnju bile više za 10,3% godišnje. Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena, inflacija je viša za 12,5% godišnje odnosno 0,3% mjesečno (+0,1pb u odnosu na prvu procjenu).

Iako će se prosječan rast potrošačkih cijena zadržavati na dvoznamenkastim razinama (iznad 10%) i tijekom prvog tromjesečja očekujemo nastavak laganog usporavanja rasta.

Na usporavanje rasta cijena upućuje i već prisutno usporavanje rasta proizvođačkih cijena, kako na inozemnom tako i na domaćem tržištu. Tome uvelike, osim recentnog pada na globalnim tržištima sirovina, pridonosi normalizacija lanaca opskrbe, ali i učinak baznog razdoblja. Osim pada cijene energije, povratak prema nižim stopama rasta bilježe i intermedijarni proizvodi.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, hrana, cijene hrane, plin, električna energija
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE