GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rat u Ukrajini teško će pogoditi globalnu trgovinu

Rat u Ukrajini teško će pogoditi globalnu trgovinu
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2022 / 13:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Svjetska trgovinska organizacija (WTO) snizila je prognozu rasta svjetske trgovine u ovoj godini zbog rata u Ukrajini, izjavila je izvršna direktorica Ngozi Okonjo-Iweala.

Prognoza je snižena sa 4,7 na 2,5 posto zbog „utjecaja rata i mjera koje je potaknuo", rekla je Ngozi Okonjo-Iweala.

Globalnu razmjenu koče i kontinuirani problemi u nabavnim lancima koje je izazvala pandemija covida 19.

Poremećaji će podići cijene hrane, upozorila je čelnica WTO-a u razgovoru za BBC, izrazivši bojazan da je "na pomolu kriza u opskrbi hranom", objasnivši da Rusija i Ukrajina čine samo oko 2,5 posto globalnog izvoza, ali su "jako, jako važne u određenim sektorima”,

„Na prvom je mjestu, naravno, zabrinutost za ljude u Ukrajini koji su raseljeni i nemaju dovoljno hrane", napomenula je Okonjo-Iweala.

Siromašni na udaru

Prognozirala je i teške posljedice u globalnom gospodarstvu i dodala da će nestašica i "ograničenja u opskrbi hranom" posebno teško pogoditi siromašnije zemlje.

Udruge prehrambene industrije upozorile su pak da se EU suočava s nestašicom suncokretovog ulja. Ukrajina čini gotovo polovinu globalnog izvoza, a Ukrajina gotovo 30 posto, prema S&P Globalu, ali izvoz otežavaju zatvorene luke u Ukrajini.

„Uistinu me brine moguća glad, posebno u siromašnim zemljama" u kojima je opskrba hranom ionako oskudna, upozorila je šefica WTO-a.

Koristeći Afriku kao primjer, bivša nigerijska ministrica financija rekla je da 35 od 55 afričkih zemalja uvozi pšenicu i druge žitarice iz Rusije i Ukrajine, a 22 uvoze gnojivo.

"Istraživanje koje trenutno provodi Afrička razvojna banka pokazuje da cijene u mnogim zemljama već sada rastu po stopama od 20 do 50 posto", rekla je čelnica WTO-a.

Prijetnja inflacije

Bojazni da će rat u Ukrajini i sankcije Rusiji izazvati poremećaje u opskrbi podigli su i cijene drugih sirovina.

Rusija proizvodi brojne ključne sirovine, uz udio od 40 posto u globalnoj proizvodnji paladija, nužnog za proizvodnju automobila.

I prije rata u Ukrajini, pandemija je poremetila odnos ponude i potražnje u mnogim sektorima, što je potaknulo rast cijena, a Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da će jačanje inflacije u ovoj godini zakočiti rast svjetskog gospodarstva.

"Mislim da će se ti inflatorni pritisci nastaviti i u kratkoročnoj i srednjoročnoj perspektivi", rekla je Okonjo-Iweala.

Tagovi: globalna trgovina, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
POREZI
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
ZAGREB - Ministar se u izlaganju osvrnuo i na trošarine na energente te naglasio da postoji prostor za daljnje smanjenje.
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
TRŽIŠTE RADA
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti blago je porasla u prosincu 2022. na 6,8% u odnosu na 6,7% u studenom.
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
OCJENE
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
BERLIN - Inflacija će se u Njemačkoj nastaviti hladiti i ove će godine pasti na šest posto, sa 7,9 posto prošle godine, rekao je u četvrtak u Bundestagu ministar gospodarstva Robert Habeck, dan nakon objave godišnjeg izvješća o gospodarstvu.
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
RAST
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
WASHINGTON - Američka ekonomije porasla je više od očekivanja je u četvrtom tromjesečju 2022. godine.
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BOLJE PROGNOZE
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BERLIN - Njemačko bi gospodarstvo ove godine trebalo rasti za samo 0,2 posto, objavila je vlada u svom godišnjem izvješću koje će biti objavljeno u srijedu u Berlinu - što je poboljšanje u odnosu na prethodnu procjenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE