GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rat u Ukrajini teško će pogoditi globalnu trgovinu

Rat u Ukrajini teško će pogoditi globalnu trgovinu
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2022 / 13:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Svjetska trgovinska organizacija (WTO) snizila je prognozu rasta svjetske trgovine u ovoj godini zbog rata u Ukrajini, izjavila je izvršna direktorica Ngozi Okonjo-Iweala.

Prognoza je snižena sa 4,7 na 2,5 posto zbog „utjecaja rata i mjera koje je potaknuo", rekla je Ngozi Okonjo-Iweala.

Globalnu razmjenu koče i kontinuirani problemi u nabavnim lancima koje je izazvala pandemija covida 19.

Poremećaji će podići cijene hrane, upozorila je čelnica WTO-a u razgovoru za BBC, izrazivši bojazan da je "na pomolu kriza u opskrbi hranom", objasnivši da Rusija i Ukrajina čine samo oko 2,5 posto globalnog izvoza, ali su "jako, jako važne u određenim sektorima”,

„Na prvom je mjestu, naravno, zabrinutost za ljude u Ukrajini koji su raseljeni i nemaju dovoljno hrane", napomenula je Okonjo-Iweala.

Siromašni na udaru

Prognozirala je i teške posljedice u globalnom gospodarstvu i dodala da će nestašica i "ograničenja u opskrbi hranom" posebno teško pogoditi siromašnije zemlje.

Udruge prehrambene industrije upozorile su pak da se EU suočava s nestašicom suncokretovog ulja. Ukrajina čini gotovo polovinu globalnog izvoza, a Ukrajina gotovo 30 posto, prema S&P Globalu, ali izvoz otežavaju zatvorene luke u Ukrajini.

„Uistinu me brine moguća glad, posebno u siromašnim zemljama" u kojima je opskrba hranom ionako oskudna, upozorila je šefica WTO-a.

Koristeći Afriku kao primjer, bivša nigerijska ministrica financija rekla je da 35 od 55 afričkih zemalja uvozi pšenicu i druge žitarice iz Rusije i Ukrajine, a 22 uvoze gnojivo.

"Istraživanje koje trenutno provodi Afrička razvojna banka pokazuje da cijene u mnogim zemljama već sada rastu po stopama od 20 do 50 posto", rekla je čelnica WTO-a.

Prijetnja inflacije

Bojazni da će rat u Ukrajini i sankcije Rusiji izazvati poremećaje u opskrbi podigli su i cijene drugih sirovina.

Rusija proizvodi brojne ključne sirovine, uz udio od 40 posto u globalnoj proizvodnji paladija, nužnog za proizvodnju automobila.

I prije rata u Ukrajini, pandemija je poremetila odnos ponude i potražnje u mnogim sektorima, što je potaknulo rast cijena, a Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da će jačanje inflacije u ovoj godini zakočiti rast svjetskog gospodarstva.

"Mislim da će se ti inflatorni pritisci nastaviti i u kratkoročnoj i srednjoročnoj perspektivi", rekla je Okonjo-Iweala.

Tagovi: globalna trgovina, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE