GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast proizvođačkih cijena industrije u svibnju

Rast proizvođačkih cijena industrije u svibnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2021 / 08:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u svibnju ove godine porasle za 1,2 posto u odnosu na travanj te za 7,3 posto prema svibnju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na inozemnom tržištu te su cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,7 posto, a na godišnjoj razini za 8,1 posto.

Ukupno su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju u odnosu na travanj porasle za 0,9 posto, a prema svibnju prošle godine za 7,6 posto.

Po glavnim industrijskim grupacijama, u svibnju su u usporedbi s travnjem proizvođačke cijene na domaćem tržištu porasle u energiji za 3,5 posto, u intermedijarnim proizvodima za 0,7 posto, u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,3 posto te u kapitalnim proizvodima za 0,2 posto.

Istodobno su pale cijene kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini, prema svibnju lani, porasle su proizvođačke cijene kod energije za 24,8 posto, kod intermedijarnih proizvoda za 3,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto i kapitalnih proizvoda za 1,1 posto.

Istovremeno su pale cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u svibnju su prema mjesecu ranije proizvođačke cijene na domaćem tržištu porasle u rudarstvu i vađenju za 6,4 posto, u prerađivačkoj industriji za jedan posto i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,9 posto.

Cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale su na istoj razini.

Na godišnjoj razini, prema svibnju lani, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu su porasle u rudarstvu i vađenju za 64,8 posto, u prerađivačkoj industriji za 6,1 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,6 posto i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,6 posto.

Tagovi: Proizvođačke cijene industrije, hrvatska industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
NAJAVE
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je večeras u HTV-ovom Dnevniku kako prvih 819 milijuna eura europskih sredstava vezano za Nacionalni plan oporavka i otpornosti možemo očekivati u rujnu ili početkom listopada.
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
OBJAŠNJENJE
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić na sastanku s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) u utorak nije prihvatio prijedloge o snižavanju PDV-a na piće i uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka, a komentirao je zašto nije udovoljio njihovim zahtjevima.
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
BEZ DOGOVORA
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
ZAGREB - Predsjednica NUU-a Jelena Tabak je nakon sastanka poručila kolegama da s izazovima kojih ih čekaju u idućem razdoblju "rade što bolje mogu i snađu se kako god mogu”.
Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
SIROVINE
Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
PEKING - Rast dobiti u kineskim industrijskim kompanijama usporio je u lipnju četvrti mjesec zaredom, zbog visokih cijena sirovina koje su pritisnule marže tvornica i ukazale na određenu slabost u oporavku drugog po veličini svjetskog gospodarstva.
Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju lipnja broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.563.484 osoba što je za 1,5% više u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 3,4%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE