GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast maloprodaje usporio u lipnju

Rast maloprodaje usporio u lipnju
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2022 / 07:15
Autor: RBA analize
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, realna godišnja stopa rasta trgovine na malo usporila je lipnju na 3,8% (kalendarski prilagođeni indeksi).

Tako su pozitivne godišnje promjene nastavljene i sedamnaesti mjesec za redom. U odnosu na svibanj, prema podacima koje je danas objavio DZS, ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je manji za 1%.

Na navedena kretanja upućivali su i podaci o fiskalnim računima prema kojima se nominalna vrijednost prometa u trgovini na malo u lipnju povećala 16,3% godišnje podržana zasigurno i povećanom turističkom potrošnjom. S druge strane, na usporavanje godišnje stope rasta (s 4,3% u svibnju) upućivali su i pokazatelji potrošačkog optimizma koji su u lipnju zabilježili pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini.
U odnosu na svibanj realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 4,7% dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 6,4%. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima je porastao za 5,2%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,3%.

Nominalne promjene zamjetno su veće pa je prema izvornim i kalendarski prilagođenim indeksima nominalan promet veći za 19,6% u odnosu na lipanj 2021.

Godišnji porast prometa, ostvarilo je devet od jedanaest trgovačkih struka, dok je najveći doprinos porastu nominalnog prometa u odnosu na lipanj 2021., prema izvornim indeksima, došao od trgovačke struke Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 41,2% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 8,7%, Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 20,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 7,1%, te Specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama, s porastom prometa od 20,4% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,1%.

Posljednji podaci zaokružili su i statistiku ovog pokazatelja za drugo tromjesečje. Nakon rasta od 1,4% u prvom tromjesečju, realan promet u trgovini na malo u razdoblju od travnja do lipnja viši je za 5,1% u odnosu na isto razdoblje 2021. (kalendarski prilagođeni indeksi). Stoga tijekom drugog tromjesečja možemo očekivati i razmjerno snažan doprinos osobne potrošnje gospodarskom rastu.
Unatoč neizvjesnosti i visokim inflatornim pritiscima prosječna realna stopa rasta u kumulativnom razdoblju siječanj-lipanj ubrzala je na 3,4% (kalendarski prilagođeni podaci).

Učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, po umjerenim stopama nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti. U pozitivnom smjeru djelovat će uspješna turistička sezona budući da i kod fizičkih pokazatelja, a osobito kod financijskih očekujemo dvoznamenkaste stope rasta. To će zasigurno doprinijeti očuvanju raspoloživog dohotka te tako utjecati u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja.

Tagovi: trgovina na malo, maloprodaja, hrana, gorivo, inflacija, realne plaće
PROČITAJ I OVO
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
SRBIJA-KINA
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
BEOGRAD - Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Xi Jinpinga, počela je ceremonija potpisivanja zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata. Potpisano je ukupno 28 ugovora, memoranduma, sporazuma...
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
SLABO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
BERLIN - Njemački izvoz porastao je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, iako prvo tromjesečje u cjelini pokazuje negativne brojke, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku.
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE