GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast maloprodaje usporio u lipnju

Rast maloprodaje usporio u lipnju
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2022 / 07:15
Autor: RBA analize
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, realna godišnja stopa rasta trgovine na malo usporila je lipnju na 3,8% (kalendarski prilagođeni indeksi).

Tako su pozitivne godišnje promjene nastavljene i sedamnaesti mjesec za redom. U odnosu na svibanj, prema podacima koje je danas objavio DZS, ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je manji za 1%.

Na navedena kretanja upućivali su i podaci o fiskalnim računima prema kojima se nominalna vrijednost prometa u trgovini na malo u lipnju povećala 16,3% godišnje podržana zasigurno i povećanom turističkom potrošnjom. S druge strane, na usporavanje godišnje stope rasta (s 4,3% u svibnju) upućivali su i pokazatelji potrošačkog optimizma koji su u lipnju zabilježili pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini.
U odnosu na svibanj realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 4,7% dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 6,4%. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima je porastao za 5,2%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,3%.

Nominalne promjene zamjetno su veće pa je prema izvornim i kalendarski prilagođenim indeksima nominalan promet veći za 19,6% u odnosu na lipanj 2021.

Godišnji porast prometa, ostvarilo je devet od jedanaest trgovačkih struka, dok je najveći doprinos porastu nominalnog prometa u odnosu na lipanj 2021., prema izvornim indeksima, došao od trgovačke struke Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 41,2% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 8,7%, Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 20,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 7,1%, te Specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama, s porastom prometa od 20,4% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,1%.

Posljednji podaci zaokružili su i statistiku ovog pokazatelja za drugo tromjesečje. Nakon rasta od 1,4% u prvom tromjesečju, realan promet u trgovini na malo u razdoblju od travnja do lipnja viši je za 5,1% u odnosu na isto razdoblje 2021. (kalendarski prilagođeni indeksi). Stoga tijekom drugog tromjesečja možemo očekivati i razmjerno snažan doprinos osobne potrošnje gospodarskom rastu.
Unatoč neizvjesnosti i visokim inflatornim pritiscima prosječna realna stopa rasta u kumulativnom razdoblju siječanj-lipanj ubrzala je na 3,4% (kalendarski prilagođeni podaci).

Učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, po umjerenim stopama nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti. U pozitivnom smjeru djelovat će uspješna turistička sezona budući da i kod fizičkih pokazatelja, a osobito kod financijskih očekujemo dvoznamenkaste stope rasta. To će zasigurno doprinijeti očuvanju raspoloživog dohotka te tako utjecati u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja.

Tagovi: trgovina na malo, maloprodaja, hrana, gorivo, inflacija, realne plaće
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP u drugom kvartalu skočio 8,2%
SNAŽAN RAST
Slovenski BDP u drugom kvartalu skočio 8,2%
LJUBLJANA - Obujam bruto domaćeg proizvoda Slovenije u drugom je ovogodišnjem tromjesečju porastao za 8,2 posto na godišnjoj razini. Tome je pridonijela domaća i inozemna potražnja.
Inflacija u Crnoj Gori rekordnih 14,9%
CIJENE
Inflacija u Crnoj Gori rekordnih 14,9%
PODGORICA – Potrošačke cijene u Crnoj Gori su porasle u julu za 14,9 odsto na godišnjem nivou, novi su preliminarni podaci Uprave za statistiku, Monstat.
Rekordni pad realnih plaća u Britaniji
ZARADE
Rekordni pad realnih plaća u Britaniji
LONDON - Realne plaće radnika u Britatniji pale su u tromjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem najsnažnije otkada je ured za statistiku počeo objavljivati podatke.
Mirovine rastu od rujna
NOVO USKLAĐIVANJE
Mirovine rastu od rujna
ZAGREB - U rujnu ove godine mirovine će porasti najmanje 6 posto, odnosno od 150 do 210 kuna za najbrojniju skupinu umirovljenika čija se mirovina kreće između 2500 i 3500 kuna.
Anketa Bloomberga: Rizik od recesije u eurozoni najviši od studenog 2020.
RECESIJA
Anketa Bloomberga: Rizik od recesije u eurozoni najviši od studenog 2020.
NEW YORK - Rizik od recesije dosegnuo je najvišu razinu još od studenog 2020. godine zbog straha da će energetska kriza već rekordnu inflaciju gurnuti na još višu razinu, smatraju ekonomisti koje je anketirao Bloomberg.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE