GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna plaća za kolovoz 7.679 kuna, realno tri posto manja nego lani

Prosječna plaća za kolovoz 7.679 kuna, realno tri posto manja nego lani
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2022 / 11:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za kolovoz ove godine iznosila je 7.679 kuna, što je nominalno više za 8,9, a realno niže za tri posto u odnosu na lanjski kolovoz te nominalno za 1,4, a realno 1,3 posto više u odnosu na plaću za srpanj.

Međugodišnji realni pad plaća posljedica je rekordne inflacije. Potrošačke cijene u kolovozu bila su 12,3 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine, a u rujnu je inflacija ubrzala na 12,8 posto.

Medijalna neto plaća za kolovoz ove godine iznosila je 6.594 kune što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Za razdoblje od siječnja do kolovoza ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 7.583 kune, što je u odnosu na isto razdoblje 2021. nominalno više za sedam posto, a realno niže za 2,3 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama za kolovoz isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 13.091 kune, a najniža u proizvodnja odjeće, 4. 928 kuna.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za kolovoz iznosila je 41,26 kuna, što je u odnosu na srpanj niže za 6,6 posto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine više za 3,3 posto.

U kolovozu su prosječno odrađena 183 plaćena sata, što je u odnosu na srpanj više za 9,6 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u vodenom prijevozu (193), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (169).

Tagovi: Prosječna plaća za kolovoz, realna plaća, inflacija, inflacija u Hrvatskoj, prosječna plaća u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Pad broja zaposlenih u industriji
TREND
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Broj zaposlenih u industriji u prosincu 2022. godine bio je manji za 0.5 posto u usporedbi sa studenim, a u usporedbi s prosincem 2021. manji je za 0.3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Erste Grupa: U eurozoni postoje znakovi pada inflacije
ANALITIČARI
Erste Grupa: U eurozoni postoje znakovi pada inflacije
ANALIZA - U eurozoni postoje jasni znakovi pada stope inflacije kada je riječ o hrani i energentima, druga područja, poput usluga, mnogo je teže procijeniti, ocijenili su u Erste grupi.
MMF poboljšao izglede za globalni rast u 2023.
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede za globalni rast u 2023.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond neznatno je povećao svoje izglede za globalni rast ove godine zbog "iznenađujuće otporne" potražnje u SAD-u i Europi, nižih troškova energije i ponovnog otvaranja kineskog gospodarstva nakon što je Peking ublažio stroga ograničenja vezana uz Covid-19.
Analitičari RBA: U 2023. rast hrvatskog BDP-a 1,2 posto, a inflacije 7,5 posto
PROGNOZE
Analitičari RBA: U 2023. rast hrvatskog BDP-a 1,2 posto, a inflacije 7,5 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo ove godine bi moglo porasti 1,2 posto, dok bi inflacija mogla dosegnuti 7,5 posto, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju nove RBAnalize "Monetarno stezanje i fiskalno popuštanje".
Njemački BDP je prošle godine porastao 1,8 posto
SKOK
Njemački BDP je prošle godine porastao 1,8 posto
BERLIN - Bruto domaći proizvod (BDP) Njemačke porastao je prošle godine za 1,8 posto unatoč energetskoj krizi, objavio je danas državni statistički ured Destatis, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE