GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proračunski deficit u EU i eurozoni zamjetno smanjen na početku 2023.

Proračunski deficit u EU i eurozoni zamjetno smanjen na početku 2023.
MANJAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2023 / 14:40
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Proračunski manjak u eurozoni i EU, iskazan udjelom u bruto domaćem proizvodu (BDP), zamjetno je smanjen u prvom tromjesečju zahvaljujući manjim rashodima i većem nominalnom BDP-u, pokazali su u petak preliminarni podaci Eurostata.

Na razini 20-člane eurozoni sezonski prilagođeni proračunski manjak iskazan udjelom u BDP-u spustio se u prvom tromjesečju na 3,2 posto, sa 4,7 posto u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca, što je bila njegova najviša razina od proljeća 2021., izračunao je europski statistički ured.

Na razini EU-a smanjio se na tri posto, sa 4,5 posto u razdoblju od listopada do prosinca, također najviše razine od proljeća 2021.

Pad deficita u odnosu na prethodno tromjesečje na oba područja proizlazi iz smanjenih ukupnih rashoda i povećanog nominalnog BDP-a, navodi Eurostat.

Mjere pomoći kojima su vlade ublažavale utjecaj visokih cijena energije snažno su utjecale na državni proračun u drugoj polovini 2022. i u prvom ovogodišnjem tromjesečju i većina država bilježila je manjak i na početku ove godine, utvrdili su statističari.

Prema sezonski prilagođenim podacima kojima je Eurostat raspolagao, najveći je proračunski manjak iskazan udjelom u BDP-u u prvom tromjesečju ponovno bilježila Mađarska, od 11,1 posto.

Slijede Rumunjska, Francuska i Belgija, s manjkom od šest odnosno 5,1 i pet posto BDP-a.

Najmanji je bio u Luksemburgu i Švedskoj gdje je iznosio 0,6 posto BDP-a, a blizu je i Litva s manjkom od 0,7 posto.

Proračunski višak bilježile su samo Irska, Danska i Portugal, od 3,1 posto, odnosno tri i 2,8 posto BDP-a.

Eurostat nije raspolagao sezonski prilagođenim podacima za Hrvatsku, Grčku, Italiju i Cipar.

Tagovi: Proračunski manjak u EU i eurozoni, proračun
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE