GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet industrije u siječnju veći 1,7 posto na godišnjoj razini

Promet industrije u siječnju veći 1,7 posto na godišnjoj razini
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2021 / 10:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupan promet industrije u siječnju ove godine porastao je i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi sa prosincem 2020. za 11,2 posto, a u usporedbi sa siječnjem iste godine za 1,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u siječnju je u usporedbi s mjesecom prije porastao za 11,2 posto, pri čemu je na domaćem tržištu viši za 11,1 posto, a na nedomaćem za 3,3 posto.

Najviše je na mjesečnoj razini povećana ukupna prodaja energije, za 69 posto, zatim netrajnih proizvoda za široku potrošnju
za 9,6 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,2 posto i intermedijarnih proizvoda za 2,7 posto.

Istodobno je ukupna prodaja kapitalnih proizvoda veća za 0,5 posto.

Na godišnjoj je razini ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u siječnju 2021. u usporedbi s siječnjem 2020. viši za 1,7 posto, pri čemu je na domaćem tržištu manji za 3,1 posto, dok je na inozemnim tržištima veći za 3,3 posto.

Kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju da je promet energije manji za 64,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju veći za 6,7 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za četiri posto.

Istodobno su kapitalni proizvodi veći za 3,4 posto, te intermedijarni proizvodi za 3,2 posto.

Tagovi: promet industrije, energija, hrvatska industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE