GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet industrije u rujnu porastao gotovo 25 posto

Promet industrije u rujnu porastao gotovo 25 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2022 / 16:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupni promet industrije bio je u rujnu 24,7 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na ovogodišnji kolovoz porastao je za 0,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u rujnu je u usporedbi s istim mjesecom 2021. porastao na domaćem tržištu za 23 posto, a na nedomaćem za 27,2 posto.

U odnosu na kolovoz ove godine, u rujnu je taj promet na domaćem tržištu pao za 0,6 posto, dok je na nedomaćem porastao za 3,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u rujnu je najviše na godišnjoj razini porasla prodaja energije, za 96,1 posto. Prodaja intermedijarnih proizvoda porasla je za 21,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 20,4 posto, kapitalnih proizvoda za 12,3 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,9 posto.

Na godišnjoj razini promet industrije rastao je od početka 2021., s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto.

U siječnju lani je ostvaren najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj 2020. godine, dok je od lanjskog ožujka ostvarivan dvoznamenkasti rast prometa industrije na godišnjoj razini, a najveći u travnju, za 40,6 posto.

U lipnju ove godine taj je promet bio 27,8 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, u srpnju za 28,7 posto, a u kolovozu za 25,2 posto.

Na mjesečnoj razini po industrijskim grupacijama u rujnu je u usporedbi s kolovozom najviše porasla prodaja intermedijarnih proizvoda, za 8,9 posto. Trajni proizvodi za široku potrošnju porasli su za osam posto, netrajni proizvodi za široku potrošnju za 3,8 posto, a energija za 1,8 posto.

Istodobno, ukupna prodaja kapitalnih proizvoda je bila manja za tri posto, podaci su DZS-a.

Tagovi: promet industrije, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE