GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet industrije u Hrvatskoj na godišnjoj razini potonuo 10,9 posto

Promet industrije u Hrvatskoj na godišnjoj razini potonuo 10,9 posto
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 09:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Promet u industriji u srpnju je na mjesečnoj razini porastao za 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini, nakon izrazitog pada u travnju i svibnju i nešto blažeg u lipnju, u srpnju ponovo snažnije pao, za 10,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u Hrvatskoj u srpnju u usporedbi s lipnjem porastao je za 0,7 posto.

To je treći mjesec zaredom s povećanjem prometa u industriji, no po znatno manjoj stopi nego mjesec ranije: u lipnju je u odnosu na svibanj porastao za 15,5 posto. To je bilo i očekivano, jer je rast u lipnju uslijedio nakon snažnijeg pada u mjesecima lockdowna.

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), u srpnju je u usporedbi s lipnjem ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju povećana za 12,8 posto, kapitalnih proizvoda za 4,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,5 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za jedan posto, dok je ukupna prodaja energije pala za 2,2 posto.

Promet u industriji u srpnju u odnosu na lipanj na domaćem tržištu porastao je za 2,2, a na nedomaćem za 2,1 posto.

Na godišnjoj je razini ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u srpnju pao za 10,9 posto, pri čemu na domaćem tržištu za 7,5, dok je na nedomaćem tržištu porastao za 15,6 posto.

U srpnju je tako prometa industrije pao po znatno većoj međugodišnjoj stopi nego u lipnju, kada je iznosila 3,5 posto. U svibnju je pad na godišnjoj razini iznosio 16,2 posto, travnju 23,6 posto, a ožujku 6,6 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u srpnju je u usporedbi sa srpnjem 2019. promet energije manji za 41,1 posto, kapitalnih proizvodi za 22,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 4,8 posto, i intermedijarnih proizvoda za 3,6 posto. Promet trajnim proizvodima istovremeno je povećan za 9,8 posto.

Statistički podaci za prvih sedam mjeseci ove godine pokazuju da je promet industrije bio za 8,2 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom je prodaja na domaćem tržištu bila manja za 5,6, a na inozemnom 11,7 posto.

Svi agregati GIG-a u prvih sedam mjeseci ove godine pali su u odnosu na isto lanjsko razdoblje – energija za 17,6 posto, trajni proizvodi za široku potrošnju za 17,4 posto, netrajnih za 9,4, kapitalnih 8,2 i intermedijarnih proizvoda 5,7 posto.

Tagovi: promet industrije, hrvatska industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
OCJENE
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
ZAGREB - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini za 8,4 posto i dalje je vrlo visok, iako su ostvarena kretanja nešto povoljnija od projekcija Hrvatske narodne banke (HNB) s kraja 2020. godine, ističu iz HNB-a u komentaru najnovijih podataka.
Pad švicarskog BDP-a u 2020. najdublji od naftne krize
PAD
Pad švicarskog BDP-a u 2020. najdublji od naftne krize
BERN - Švicarski bruto domaći proizvod pao je u 2020. godini 2,9 posto, najsnažnije od naftne krize u 70-im godinama prošlog stoljeća, objavila je vlada u petak, predviđajući pad aktivnosti i u prvom ovogodišnjem tromjesečju, s obzirom na koronamjere.
Slovenski BDP lani pao 5,5 posto
PAD
Slovenski BDP lani pao 5,5 posto
LJUBLJANA - Slovenski BDP lani je iznosio 46.297 milijardi eura i realno se smanjio za 5,5 posto u odnosu na 2019. godinu, a nominalno za 4,3 posto, prema prvoj procjeni koju je u petak objavio državni statistički ured.
Plenković: Vlada nastavlja s naknadom od 4.000 kuna
PREMIJER
Plenković: Vlada nastavlja s naknadom od 4.000 kuna
ZAGREB - "Smatramo da su odluke primjerene, da ćemo pronaći sredstva bez rebalansa i većih zahvata."
Hrvatski BDP u 2020. pao rekordnih 8,4 posto
TEŽAK PAD
Hrvatski BDP u 2020. pao rekordnih 8,4 posto
ZAGREB - Pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda u posljednjem lanjskom tromjesečju usporen je u odnosu na prethodne kvartale, no u cijeloj prošloj godini gospodarstvo je zbog koronakrize palo po rekordnoj stopi od 8,4 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE