GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet industrije manji 7,8 posto na godišnjoj razini

Promet industrije manji 7,8 posto na godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2020 / 08:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Promet u industriji u listopadu je na godišnjoj razini pao osmi mjesec zaredom, za 7,8 posto, dok je na mjesečnoj razini pao za 1,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), u listopadu je u usporedbi s rujnom ukupna prodaja kapitalnih proizvoda manja za 14,7 posto, energije za pet posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za jedan posto. Istovremeno je ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda veća za 2,3 posto, te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto.

Promet u industriji u listopadu je u odnosu na rujan pao na domaćem tržištu za 8,1 posto, dok je na nedomaćem porastao za 1,2 posto.

Na godišnjoj je razini ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u listopadu pao za 7,8 posto, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 13,2 posto, a na nedomaćem tržištu za 1,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u listopadu je prema istom istom mjesecu lani promet energije manji za 47,3 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 9,4 posto te kapitalnih proizvoda za 6,5 posto. S druge strane, trajni proizvodi za široku potrošnju veći su za 1,6 posto i intermedijarni proizvodi za 1,3 posto.

Statistički podaci za prvih deset mjeseci ove godine pokazuju da je promet industrije bio za 7,7 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom je prodaja na domaćem tržištu bila manja za 6,6 posto, a na inozemnom 9,1 posto.

Tagovi: promet industrije, hrvatska industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
OCJENE
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
ZAGREB - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini za 8,4 posto i dalje je vrlo visok, iako su ostvarena kretanja nešto povoljnija od projekcija Hrvatske narodne banke (HNB) s kraja 2020. godine, ističu iz HNB-a u komentaru najnovijih podataka.
Pad švicarskog BDP-a u 2020. najdublji od naftne krize
PAD
Pad švicarskog BDP-a u 2020. najdublji od naftne krize
BERN - Švicarski bruto domaći proizvod pao je u 2020. godini 2,9 posto, najsnažnije od naftne krize u 70-im godinama prošlog stoljeća, objavila je vlada u petak, predviđajući pad aktivnosti i u prvom ovogodišnjem tromjesečju, s obzirom na koronamjere.
Slovenski BDP lani pao 5,5 posto
PAD
Slovenski BDP lani pao 5,5 posto
LJUBLJANA - Slovenski BDP lani je iznosio 46.297 milijardi eura i realno se smanjio za 5,5 posto u odnosu na 2019. godinu, a nominalno za 4,3 posto, prema prvoj procjeni koju je u petak objavio državni statistički ured.
Plenković: Vlada nastavlja s naknadom od 4.000 kuna
PREMIJER
Plenković: Vlada nastavlja s naknadom od 4.000 kuna
ZAGREB - "Smatramo da su odluke primjerene, da ćemo pronaći sredstva bez rebalansa i većih zahvata."
Hrvatski BDP u 2020. pao rekordnih 8,4 posto
TEŽAK PAD
Hrvatski BDP u 2020. pao rekordnih 8,4 posto
ZAGREB - Pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda u posljednjem lanjskom tromjesečju usporen je u odnosu na prethodne kvartale, no u cijeloj prošloj godini gospodarstvo je zbog koronakrize palo po rekordnoj stopi od 8,4 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE