GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije

Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2022 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Proizvodnja u industriji eurozone pala je u lipnju prvi puta od početka pandemije koronavirusa budući da su kupce zabrinule visoke cijene i pogoršani izgledi za gospodarstvo, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je u lipnju za 2,5 bodova u odnosu na svibanj, kliznuvši na 52,1 bod, najnižu razinu od kolovoza 2020. godine, objavio je S&P Global.

Indeks koji mjeri proizvodnju pao je za dva boda, na 49,3 boda, najnižu razinu u dvije godine. Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti.

„Industrija u eurozoni promijenila je trend u lipnju i krenula silaznom putanjom, budući da se proizvodnja smanjila prvi puta u dvije godine pod utjecajem sve oštrijeg pada potražnje”, rekao je glavni poslovni ekonomist Chris Williamson.

„Potražnja sada slabi, a kompanije izvješćuju da kupci troše sve opreznije zbog rasta cijena i neizvjesnih izgleda za gospodarstvo”, dodao je Williamson.

Indeks novih narudžbi spustio se tako još dublje ispod granice od 50 bodova, na 45,2 boda, najnižu razinu od svibnja 2020.

Pokazatelji koji signaliziraju trendove u predstojećem razdoblju skiciraju sumornu sliku, pa su tako zalihe sirovina i neprodanih proizvoda porasle zbog neočekivano skromne proizvodnje i prodaje. Kompanije su se zato okrenule realizaciji starih narudžbi.

"Čini se da će se pad produbiti u narednim mjesecima", zaključuje Williamson.

Tagovi: Proizvodnja u industriji eurozone, eurozona, industrija eurozone
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE