GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođačke cijene u industriji pale 4 posto na godišnjoj razini

Proizvođačke cijene u industriji pale 4 posto na godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju su bile za 4 posto niže u odnosu na isti mjesec prošle godine, no i za 0,7 posto više nego u lipnju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, srpanjske proizvođačke cijene, isključe li se cijene energije, na mjesečnoj razini niže su za 0,2 posto, a u odnosu na lanjski srpanj manje su za 0,1 posto.

U srpnju su, u odnosu na lipanj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu za industriju ukupno više za 0,7 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 2,7 posto.

Na inozemnom su tržištu, proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini više za 0,6 posto, a na godišnjoj niže za 5,5 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u srpnju ove godine u odnosu na lipanj proizvođačke cijene porasle su u energiji za 4,5 posto, a pale u intermedijarnim proizvodima 0,5 posto te u kapitalnim proizvodima, trajnim proizvodima za široku potrošnju i u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za po 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju ove godine porasle su kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto, a pale su cijene energije za 17,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,8 posto, te kapitalnih proizvoda za 0,1 posto.

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji porasle 0,8 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,4 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale 2,4 posto. U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale su stabilnost.

Na godišnjoj su razini za 0,7 posto porasle proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji a za 0,6 posto u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša. Pale su u rudarstvu i vađenju za 10,3 posto te u prerađivačkoj industriji za 4,3 posto.

Tagovi: proizvođačke cijene industrijskih proizvoda, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
TRŽIŠTE RADA
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
BERLIN - Njemačko tržište rada ove će godine ostati pod velikim pritiskom zbog koronakrize a u 2021. trebalo bi se oporaviti, pokazalo je u petak istraživanje instituta IAB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE