GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen oporavak hrvatskog tržišta rada

Nastavljen oporavak hrvatskog tržišta rada
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 09:30
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na kraju svibnja na Zavodu je bilo registrirano 138.030 nezaposlenih osoba. U odnosu na kraj travnja, navedeni broj niži je za 7,2%, odnosno 10.714 osoba.

Broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih pri tome je iznosio 9.471 osoba, što predstavlja pad za 14,5% ili 1.604 osoba u odnosu na travanj. S druge strane, iz evidencije nezaposlenih izašlo je 120.185 osoba (-12,6% ili 2.266 osoba).

Na godišnjoj razini, i drugi je mjesec za redom broj nezaposlenih zabilježio smanjenje te je u odnosu na svibanj 2020. bio niži za 12,6% odnosno 19.809 osoba. Navedeno ne iznenađuje obzirom na restriktivne mjere koje su prošle godine i tijekom svibnja 2020. bile na snazi te su značajno zaustavile kretanja na tržištu rada. Međutim, unatoč snažnom rastu broj nezaposlenih osoba još je uvijek na značajno višim razinama u odnosu na 2019. godinu kada je tijekom svibnja pri HZZ-u bilo registrirano 116.466 nezaposlenih osoba. Sukladno tome, broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih zabilježio je godišnji pad od 1.306 osoba (-12,1%) dok je broj izlazaka iz evidencije na godišnjoj razini viši za 8.013 osoba, odnosno 65,8%.

Promatrano po djelatnostima, najveći se broj zaposlio u kategorijama Pružanja smještaja, pripremi i usluživanju hrane (3.960 ili 24,6 %), Trgovini na veliko i malo (2.198 ili 13,7 %), Prerađivačkoj industriji (1.893 ili 11,8 %), Javnoj upravi i obrani (1.268 ili 7,9 %) te Zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi (1.196 ili 7,4 %).

Prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb indeks slobodnih radnih mjesta, OVI indeks (izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava.) za svibanj 2021. višestruko je veći u odnosu na isti mjesec prošle godine. Naime, tržište rada, promatrano iz perspektive kretanja OVI indeksa, već treći mjesec zaredom pokazuje jasne znakove oporavka od krize uzrokovanom pandemijom. Međutim, valja imati na umu da je u svibnju 2020. godine, radi oštrih protupandemijskih mjera, tržište rada bilo izrazito neaktivno. Ipak, usporedba OVI indeksa iz svibnja ove godine i OVI indeksa iz svibnja 2019. godine ukazuje da je potražnja za radom veća za oko 1% u odnosu na pretpandemijsku razinu. Radi se o prvom zabilježenom povećanju potražnje za radom, u odnosu na pretpandemijsku razinu, otkako je počela pandemija.

Krajem travnja Upravno vijeće HZZ-a mjere s ciljem očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima i sektorima produljilo je i na svibanj. Stoga će podaci za lipanj dati realniju sliku kretanja na tržištu rada budući da mjere potpore nisu produljene. Međutim, obzirom na kretanje OVI indeksa, ali i visoko frekventnih pokazatelja za drugo tromjesečje kao i kretanja u turizmu, ali i ponovnog otvaranja većine ekonomija, očekujemo nastavak oporavka na tržištu rada uz daljnje smanjenje broja nezaposlenih.

Krajem tjedna je na rasporedu DZS-a objava stope nezaposlenosti za svibanj gdje očekujemo daljnji pad na razine 8,2%.

Tagovi: hrvatsko tržište rada, nezaposlenost, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Kako će izgledati nova njemačka ekonomska politika?
NOVA VLADA
Kako će izgledati nova njemačka ekonomska politika?
BERLIN - Kako izgleda gospodarska politika nove njemačke vlade? Resorni ministar Robert Habeck iz stranke Zeleni najavljuje zaokret. Rast i blagostanje i dalje igraju važnu ulogu, ali sve više u kontekstu zaštite okoliša.
Američki BDP u 2021. porastao 5,7 posto
RAST
Američki BDP u 2021. porastao 5,7 posto
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u 2021. godini 5,7 posto, najsnažnije od 1984. godine, a aktivnosti su na kraju godine snažno ubrzale, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
EU pokrenuo tužbu protiv Kine u WTO-u
TUŽBA
EU pokrenuo tužbu protiv Kine u WTO-u
BRUXELLES - Europska unija je u četvrtak pokrenula postupak u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Kine zbog nelegalne diskriminacije proizvoda iz Litve i iz drugih članica ako ti proizvodi imaju litvanske komponente.
Fed najavio skoro povećanje kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
Fed najavio skoro povećanje kamatnih stopa
WASHINGTON - Federalne rezerve su u srijedu naznačile da bi uskoro mogle povisiti kamatne stope po prvi puta u više od tri godine.
Njemačka vlada snizila prognozu rasta u 2022.
SNIŽENE PROCJENE
Njemačka vlada snizila prognozu rasta u 2022.
BERLIN - Njemačka vlada snizila je u srijedu prognozu gospodarskog rasta za ovu godinu za pola postotnog boda zbog kontinuiranog širenja zaraze covidom 19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE