GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen oporavak hrvatskog tržišta rada

Nastavljen oporavak hrvatskog tržišta rada
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 09:30
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na kraju svibnja na Zavodu je bilo registrirano 138.030 nezaposlenih osoba. U odnosu na kraj travnja, navedeni broj niži je za 7,2%, odnosno 10.714 osoba.

Broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih pri tome je iznosio 9.471 osoba, što predstavlja pad za 14,5% ili 1.604 osoba u odnosu na travanj. S druge strane, iz evidencije nezaposlenih izašlo je 120.185 osoba (-12,6% ili 2.266 osoba).

Na godišnjoj razini, i drugi je mjesec za redom broj nezaposlenih zabilježio smanjenje te je u odnosu na svibanj 2020. bio niži za 12,6% odnosno 19.809 osoba. Navedeno ne iznenađuje obzirom na restriktivne mjere koje su prošle godine i tijekom svibnja 2020. bile na snazi te su značajno zaustavile kretanja na tržištu rada. Međutim, unatoč snažnom rastu broj nezaposlenih osoba još je uvijek na značajno višim razinama u odnosu na 2019. godinu kada je tijekom svibnja pri HZZ-u bilo registrirano 116.466 nezaposlenih osoba. Sukladno tome, broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih zabilježio je godišnji pad od 1.306 osoba (-12,1%) dok je broj izlazaka iz evidencije na godišnjoj razini viši za 8.013 osoba, odnosno 65,8%.

Promatrano po djelatnostima, najveći se broj zaposlio u kategorijama Pružanja smještaja, pripremi i usluživanju hrane (3.960 ili 24,6 %), Trgovini na veliko i malo (2.198 ili 13,7 %), Prerađivačkoj industriji (1.893 ili 11,8 %), Javnoj upravi i obrani (1.268 ili 7,9 %) te Zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi (1.196 ili 7,4 %).

Prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb indeks slobodnih radnih mjesta, OVI indeks (izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava.) za svibanj 2021. višestruko je veći u odnosu na isti mjesec prošle godine. Naime, tržište rada, promatrano iz perspektive kretanja OVI indeksa, već treći mjesec zaredom pokazuje jasne znakove oporavka od krize uzrokovanom pandemijom. Međutim, valja imati na umu da je u svibnju 2020. godine, radi oštrih protupandemijskih mjera, tržište rada bilo izrazito neaktivno. Ipak, usporedba OVI indeksa iz svibnja ove godine i OVI indeksa iz svibnja 2019. godine ukazuje da je potražnja za radom veća za oko 1% u odnosu na pretpandemijsku razinu. Radi se o prvom zabilježenom povećanju potražnje za radom, u odnosu na pretpandemijsku razinu, otkako je počela pandemija.

Krajem travnja Upravno vijeće HZZ-a mjere s ciljem očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima i sektorima produljilo je i na svibanj. Stoga će podaci za lipanj dati realniju sliku kretanja na tržištu rada budući da mjere potpore nisu produljene. Međutim, obzirom na kretanje OVI indeksa, ali i visoko frekventnih pokazatelja za drugo tromjesečje kao i kretanja u turizmu, ali i ponovnog otvaranja većine ekonomija, očekujemo nastavak oporavka na tržištu rada uz daljnje smanjenje broja nezaposlenih.

Krajem tjedna je na rasporedu DZS-a objava stope nezaposlenosti za svibanj gdje očekujemo daljnji pad na razine 8,2%.

Tagovi: hrvatsko tržište rada, nezaposlenost, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
REJTING
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
SARAJEVO - Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poors (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU.
Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
Inflacija pala i u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
PRIČUVE
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupna aktiva središnje banke je na kraju prosinca 2022. iznosila 246,9 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini ukupna aktiva HNB-a porasla je za 16,5 mlrd. kuna ili 7,2%, najviše od lipnja 2020.
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE