GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Mjera potpore za samozapošljavanje dala rezultate

Istraživanje: Mjera potpore za samozapošljavanje dala rezultate
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2021 / 10:13
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Mjera državne potpore za samozapošljavanje je uspješna, a osobe koje su dobile poticaj i obrti koji su osnovani uz poticaj komparativno su uspješniji no što bi bili da nisu dobili potporu, pokazuje znanstveni rad dvojice hrvatskih istraživača, piše u ponedjeljak Večernji list.

Stjepan Srhoja sa Sveučilišta u Dubrovniku i Ivan Žilić s Ekonomskog instituta Zagreb analizirali su potpore za samozapošljavanje i za otvaranje firmi i obrta odobrene od 2010. do 2017. godine, a njihov znanstveni rad objavio je vodeći svjetski časopis koji prati tematiku tržišta rada IZA Journal of Labor Policy.

Pokazalo se da je u tom razdoblju država u samozapošljavanje nezaposlenih usmjerila 53,6 milijuna eura, a svako tko je na taj način pokrenuo vlastiti biznis, najčešće obrt, u prosjeku je dobio 3200 eura potpora. Osobe koje su dobile poticaj za samozapošljavanje imaju manju vjerojatnost vraćanja u nezaposlenost, iako se dio njih vrati u nezaposlenost točno nakon što istekne mjera, a sličan profil, koji se naziva “uzmi novce i briši”, vidljiv je i na podacima o obrtima.

Analiza je pokazala da se nakon godinu dana ugasilo pet od 100 pokrenutih biznisa, nakon druge godine broj ugašenih biznisa penje se na 25 posto, a nakon treće godine na 34 posto. Usporedbe radi, novopečeni biznisi pokrenuti u isto vrijeme vlastitim sredstvima bez državne potpore imali su lošiju stopu preživljavanja, nakon prve godine propalo ih je 20 posto, nakon druge svaki treći, a nakon treće 40 posto.

“Mjera je uspješna – osobe koje su dobile poticaj i obrti koji su osnovani uz poticaj komparativno su uspješniji no što bi bili da nisu dobili potporu”, zaključuju Srhoj i Žilić.

No analiza firmi, odnosno obrta osnovanih uz poticaje, pokazuje kako rastu sporije u prodaji od startupova pokrenutih vlastitim novcem te zapošljavaju manje radnika. Ohrabruje što je mjera sve uspješnija kroz godine. Poticaji za samozapošljavanje dodijeljeni, primjerice, 2016. godine relativno su učinkovitiji od poticaja dodijeljenih 2010.

U prvih pet mjeseci ove godine državnu potporu Zavoda za zapošljavanje za samozapošljavanje dobilo je 1580 nezaposlenih. Od ove je godina država pojačala iznos potpora te su one, ovisno o djelatnosti, od 55.000 do 130.000 kuna. Umjesto godinu dana, potpore se odobravaju na dvije godine, tako da je ta potpora postala jedna od najatraktivnijih državnih mjera za nezaposlene. Prošle godine na taj se način samozaposlilo oko 3800 osoba, rekordne 2019. nešto manje od 9000. Ukupno je od 2010. takve potpore dobilo oko 37.000 osoba, piše Večernji list.

Tagovi: mjera potpore za samozapošljavanje, Stjepan Srhoja, Ivan Žilić, nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
REJTING
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
SARAJEVO - Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poors (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU.
Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
Inflacija pala i u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
PRIČUVE
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupna aktiva središnje banke je na kraju prosinca 2022. iznosila 246,9 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini ukupna aktiva HNB-a porasla je za 16,5 mlrd. kuna ili 7,2%, najviše od lipnja 2020.
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE