GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dramatičan pad potražnje za radnicima na godišnjoj razini

Dramatičan pad potražnje za radnicima na godišnjoj razini
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 16:01
Autor: SEEbiz

ZAGREB – Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks u svibnju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom nakon dramatičnog smanjenja u travnju, ali je razina potražnje još uvijek daleko ispod one prije pandemije koronavirusa, ističu analitičari Ekonomskog insituta, Zagreb (EIZ).

Kako ističu u objavi na internet stranicama EIZ-a, OVI indeks u svibnju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom koja je dramatično smanjena u travnju zbog prekida ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa.

“Desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na rast u odnosu na travanj od 40,6 posto. Ipak, iako se radi o naznakama oporavka, razina potražnje za radom još uvijek je daleko ispod one prije pandemije. Primjerice, u odnosu na svibanj 2019., u svibnju 2020. potražnja za radom bila je manja za 57,4 posto. Kombinacija ova dva pokazatelja ukazuje na to da iako je pandemija popustila i ekonomske aktivnosti se polako vraćaju, čini se da će ipak potrajati da se tržište rada vrati u svoj puni obujam”, smatraju analitičari EIZ-a.

Relativno niska potražnja za radom u odnosu na vrijednosti prije pandemije, kako navode, vidljiva je i kroz pad potražnje za većinom najtraženijih zanimanja – potražnja za radom prodavača, konobara i kuhara pala je za 72, 85 i 74 posto u odnosu na svibanj 2019. godine.

“Slično kao i prošlih mjeseci, izuzetak iz ovih dramatičnih pokazatelja predstavljaju zanimanja vezana uz sanaciju pandemije i zagrebačkog potresa”, naglašavaju iz EIZ-a.

Potkrepljuju to podacima da se u svibnju ove u odnosu na lanjski svibanj traži 57 posto više zidara te 46 posto više medicinskih sestara, dok potražnja za liječnicima i stomatolozima raste za 21 posto.

Gledajući regionalno, sve regije bilježe značajan pad, a najviše južni i sjeverni Jadran, koji u svibnju 2020. u odnosu na isti mjesec prošle godine padaju za 70 i 68 posto, zaključuje se u objavi EIZ-a.

Što je OVI index?

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: radna snaga, radnici, tržište rada, hrvatsko tržište rada, OVI index
PROČITAJ I OVO
Švedska ekonomija izvukla neočekivane koristi tijekom pandemije
JAČANJE KRUNE
Švedska ekonomija izvukla neočekivane koristi tijekom pandemije
STOCKHOLM - Švedska ekonomija izvukla je neočekivanu korist od odbijanja da uvede karantenu i većine drugih ograničavajućih mjera, povezanih s koronavirusom, izvještava CNBC, a svjedoče podaci Europske centralne banke (ECB).
Pavlović: Vučić priča besmislice, Hrvatska ima dvostruko veći BDP per capita od Srbije
ANALITIČARI
Pavlović: Vučić priča besmislice, Hrvatska ima dvostruko veći BDP per capita od Srbije
BEOGRAD - Tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija do kraja sledeće godine da pretekne Hrvatsku po ukupnom bruto domaćem proizvodu je proizvoljna, bez adekvatne argumentacije i data u dnevno političke svrhe, smatra domaća stručna javnost.
MMF: Ograničiti rast plata i penzija u Srbiji tokom 2021.
PREPORUKE
MMF: Ograničiti rast plata i penzija u Srbiji tokom 2021.
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) procenila je da će se realni bruto domaći proizvod (BDP) za Srbiju smanjiti za tri odsto u 2020. godini, uz navode da su vlasti brzo sprovele dobro osmišljen paket mera kako bi ublažile posledice pandemije.
Fitch od početka godine snizio rejting rekordnom broju država
REJTING
Fitch od početka godine snizio rejting rekordnom broju država
NEW YORK - Rejting agencija Fitch Ratings u prvoj polovini 2020. godine smanjila je rekordnom broju država kreditni rejting, za njih čak 33, a još nije dovršila posao s obzirom da globalna pandemija konoravirusa i dalje nagriza javne financije brojnih zemalja.
Njemačka, Slovenija i Portugal za brzi dogovor o Fondu oporavka
STAVOVI
Njemačka, Slovenija i Portugal za brzi dogovor o Fondu oporavka
LJUBLJANA - Ministri vanjskih poslova Njemačke, Portugala i Slovenije, država koje će idućih godinu i pol dana predsjedavati Vijećem Europske unije, zauzeli su se u petak za što skoriji zajednički sporazum članica o Fondu za oporavak EU-a i VFO-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE